KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ledare: Inte en dag för tidigt att tillåta uranbrytning i Sverige

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) får en rundvandring om uran på Naturhistoriska muséet. Bild: Samuel Steén/TT

Uranbrytning är nödvändigt för utbyggnaden av kärnkraften. Därför är det välkommet att regeringen vill slopa det nuvarande förbundet – som är ett resultat av beslutsfattande utan verklighetsförankring, skriver Ellen Gustafsson i en Di-ledare.

I Sverige finns en fjärdedel av Europas kända uranfyndigheter, men sedan 2018 har det varit förbjudet att bryta den. Det är ett exempel på politiskt beslutsfattande utifrån en barnslig föreställningsvärld utan förankring i verkligheten, anser Ellen Gustafsson.

I sin ledare beskriver hon Sveriges energipolitik de senaste decennierna som ett ”självskadebeteende”, och lyfter vikten av att uranbrytning åter blir tillåtet.

”Nyligen meddelade regeringen att de tillsätter en snabbutredning om att återigen tillåta uranbrytning, ett uppdrag som ska vara klart redan i vår. Det är inte en dag för tidigt och en annan linje vore omöjlig om man samtidigt vill bygga ut kärnkraften”, skriver hon.

Di: Klart vi ska bryta vårt eget uran