DET SVENSKA NATOMEDLEMSKAPET

Därför kan Nato bli ett lyft för svenska företag

En JAS 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs, Skaraborgs flygflottilj F 7,0 . Bild: Fredrik Sandberg/TT

Saab dränks av jobbansökningar, kommuner tävlar för att locka till sig amerikansk militär och experter är eniga om Natomedlemskapet får en stor inverkan på det svenska näringslivet. ”Det behövs mer av allt”, konstaterar Niklas Alm, ansvarig för Natofrågorna på SOFF.

Förra året fick Saabkoncernen in 100 000 jobbansökningar och det är försvarsindustrin som lockar mest. Natomedlemskapet lär knappast minska intresset för att följa med på bolagets tillväxtresa. Görgen Johansson, affärsområdeschef på Saab Dynamics, menar att medlemskapet för med sig fler möjligheter.

– Större volymer och det kan vara så att fler länder börjar välja våra produkter som inte har valt dem innan. Det finns ett antal länder i Europa – jag får inte gå in på vilka – som inte har våra produkter, säger han till Di.

Har en egen innovationsaccelerator

Saab poängterar också att Natos ramavtalsupphandlingar blivit vanligare och större och mer fördelaktiga. Organisationen har en innovationsaccelerator och en innovationsfond som underlättar investeringar.

– Våra system och lösningar är redan Natokompatibla och vi har starka band till Natoländer, men det här innebär att vi nu kommer att konkurrera på lika villkor på ett annat sätt. Vi kommer att vara med på insidan och det öppnar dörrar till att delta i andra typer av upphandlingar och att komma in tidigare i exempelvis gemensamma utvecklingsprogram, skriver Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Saab, i ett mejl till TN.

Svenska kommuner har redan börjat tävla om att få amerikansk militär personal stationerad inom den egna kommungränsen. Det kan exempelvis leda till att efterlängtade investeringar inom infrastruktur genomförs och en rad andra effekter som skapar viktiga arbetstillfällen.

Broschyr ska övertyga Nato

Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund, berättar för Di att kommunen planerar boenden för att kunna ta emot minst 5 000 och upp till 100 000 Natosoldater vid händelse av krig. Östersund har tagit fram en broschyr om väg- och järnvägsnätet, ett planerat regemente, en växande försvarsindustri, olika övningsmöjligheter, nöjes- och friluftsliv, universitet och mycket annat, rapporterar Di.

Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, är sedan 2008 förordnat av regeringen att representera Sverige i Natos industriråd. Niklas Alm, ansvarig för Natofrågorna på SOFF, menar i en kommentar på organisationens hemsida att medlemskapet för med sig en rad nya affärsmöjligheter. Svenska företag får exempelvis nu möjlighet att registrera sig i olika databaser för kommande upphandlingar, företagen får också tillgång till flera viktiga standarder och certifieringar och, viktigare, påverka och utveckla framtida standarder. Det är också troligt att Sverige efter inträdet ses som en mer attraktiv marknad av utländska leverantörer.

”Det behövs mer av allt”, skriver Niklas Alm.

Pia Sandvik, vd Teknikföretagen. /Pressbild

Varnar för cyberattacker

Teknikföretagen pekas ut som en av de branscher som kommer att tjäna mest på medlemskapet. Pia Sandvik, vd Teknikföretagen, skriver på organisationens webbplats att Sverige som land kommer att få stor nytta av den innovationskraft som finns inom industrin, både för civila och militära ändamål. Men hon varnar samtidigt för att det finns risker med Natomedlemskapet.

”Till det nya geopolitiska läget hör också ökade cyberhot och utsatthet för industrispionage. Tyvärr är tekniksverige en primär måltavla och attacker sker mot alla typer av företag – såväl större bolag som mindre underleverantörer”, skriver Pia Sandvik.

Hon får medhåll av cybersäkerhetsforskaren Diana Selck-Paulsson på Orange Cyberdefense. I en kommentar till Aktuell Säkerhet säger hon att Sverige kommer att drabbas av en stor ökning av cyberattacker, precis det som skedde mot Finland när landet anslöt sig till Nato förra våren.

Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare vid Svenskt Näringsliv. Foto: Sören Andersson

Skyddet för företagshemligheter måste stärkas

Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare vid Svenskt Näringsliv, pekar bland annat på att Sverige kan behöva att stärka skyddet för företagshemligheter. Men han konstaterar samtidigt att medlemskapets betydelse för långsiktig stabilitet och trygghet inte nog kan överskattas.

”Vid Natos industriforum under hösten 2023 konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att säkerhet, försvar och avskräckning inte är möjligt utan industrin. Detta gäller dock inte bara den industri som försörjer det militära försvaret, utan företag inom flertalet sektorer”, skriver Johan Sjöberg i en kommentar på Svenskt Näringslivs webbplats.

SN: ”Nu måste vi lägga in en högre växel”

TN: Saab välkomnar Nato-beskedet: ”Kommer att konkurrera på lika villkor”

TF: Välkommet Natobesked!

SOFF: Vad innebär Nato för företagen?

Di: Ansökningsboom till Saabs snabbväxare: ”Vill göra skillnad”

TN: Nato-yra i kommunerna: Tävlar om jobb och infrastruktur