SVERIGES ENTREPRENÖRER

Startade som UF-företagare – nu gör hon succé i elbranschen

Under SM i Ung företagsamhet 2019 vann Ida Norström första pris i kategorin "Från UF till AB". Idag har hennes bolag Energy Effective Solutions tolv anställda. Bild: Pressbild, Privat

25-åriga Ida Norström har redan tio års erfarenhet av elektrikerbranschen. Nu är hon vd för Energy Effective Solutions, ett bolag med tolv anställda med målet att revolutionera hela branschen. ”Vi har inte uteslutit att expandera till andra länder”, säger hon till TN.

Hur Ida Norström hamnade i elbranschen från början var lite av en slump, berättar hon.

– I prao i åttan skulle de flesta i min klass jobba med sina föräldrar eller på någon pizzeria för att få gratis lunch. Men jag var inte så sugen på det och mina föräldrar hade tråkiga jobb.

– Så då sa min granne Staffan Schager att jag kunde få hänga med honom på hans jobb som elektriker. Det tyckte jag var jäkligt kul och jag fick jobba kvällar, helger och lov efter det. Sedan valde jag att plugga El- och energiprogrammet på gymnasiet. Och samtidigt som jag pluggade så gjorde jag klart mina lärlingstimmar.

”Jag tror inte jag hade vågat starta företag lika ung om jag inte hade drivit UF-företaget innan”.

I trean på gymnasiet startade Ida Norström sitt UF-företag, Elservice UF.

– Till en början så ska jag säga att de flesta i min klass, inklusive mig själv, inte var skittaggade på att driva UF-företag.

– Men vår lärare insisterade på att vi skulle starta UF-företag och idag är jag väldigt glad att hon stod på sig och att vi faktiskt gjorde det då det var väldigt lärorikt.

Efter gymnasiet jobbade Ida Norström ett tag på en elfirma i Strängnäs innan det var dags att starta eget. 2019 startade hon tillsammans med Staffan Schager företaget Energy Effective Solutions med målet att bli Sveriges moderna elinstallatör.

– Ja, hur fan tänkte jag då? Jag tänkte nog bara: ’Vad är det värsta som kan hända?’. Jag får sälja min lägenhet och flytta hem igen. Jag hade precis gått ut gymnasiet och kände att jag egentligen inte var rädd för vad som skulle kunna hända. Jag tror inte jag hade vågat starta företag lika ung om jag inte hade drivit UF-företaget innan.

Hon menar att många andra elfirmor missade att ta vara på den nya tekniken som solceller, laddboxar och smarta hemsystem.

– De som drev bolag var ofta äldre män som hade drivit företag länge och tänkte att ’det här har alltid funkat, vi kör på det’. Då kände jag att det saknades någonting på marknaden och att jag skulle starta eget.

Numera utför bolaget stora installationsprojekt av el, solcellspaneler, elbilsladdare och smarta-hemsystem.

– Vi kallar oss för en modern elfirma. Vi kan allt det här som traditionella tekniker kan men vi är även bra på att implementera den nya tekniken. Det innebär att kunderna inte behöver anlita två firmor.

Kundbasen består till stor del av företag och bostadsrättsföreningar. Men Energy Effective Solutions har även gett sig in i offentliga upphandlingar och har bland annat vunnit ett ramavtal med Salems kommun.

– Vi har lämnat in några stycken, men det är väldigt krångligt och det finns väldigt lite information.

– Det är alldeles för ofta svårt att veta om man har en chans att vinna en upphandling. I en upphandling som vi deltog i fick vi i slutet höra att vi var för små för att kunna delta. Det hade varit bättre om det framkom innan vi ens la tid på att delta.

Det tuffa ekonomiska läget har tvingat bolaget att minska personalstyrkan från 15 till tolv anställda under 2023.

– Orderstocken är inte vad den tidigare har varit och det försökte vi parera i tid. Det är en tuff period nu och vi ser över alla våra kostnader och vad vi kan slipa. Men vi tror att det kommer vända nästa år.

”Det är väldigt slitigt att driva bolag och jag tror att man måste hitta något som driver en”.

Hon menar att det är svårt att hitta rätt kompetens i branschen.

– Då vårt bolag är så litet så vill vi att varje anställd ska vara rätt självgående och gärna ha lite säljegenskaper.

– Generellt i branschen är det svårt att hitta rätt kompetens. Om man har egenskaper som att kunna sälja och leda då jobbar man ofta med något annat.

Enligt en rapport från Installatörsföretagen som släpptes 2021 var det bara fem procent av eleverna som då gick på El- och energiprogrammet tjejer. Dessutom var endast två och en halv procent av de verksamma elektrikerna kvinnor.

För att locka fler tjejer in i branschen gäller det att krossa gamla fördomar, menar Ida Norström som vill vara en förebild för att få unga tjejer att välja elprogrammet på gymnasiet.

– Det är viktigt att visa vilken enorm bredd på jobb som du kan göra i branschen. Man kan både jobba som elektriker på ett litet bolag eller så du kan sitta med på större bolag och projektleda eller programmera.

Målet är att bolaget ska växa och vara det självklara valet för de som vill anlita en modern elfirma.

– Det är väldigt slitigt att driva bolag och jag tror att man måste hitta något som driver en. För mig är det att jag tycker att det är sjukt kul att jobba i en bransch som är med och driver omställningen till ett fossilfritt samhälle.

– Det är bara en tidsfråga innan vi finns på fler orter, vi måste bara hitta rätt läge och rätt folk på plats. Vi har inte heller uteslutit att expandera verksamheten till andra länder.