RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Riksbankstopp: Gynnsamt läge för räntesänkning
Ekonomi (TT)
Anna Breman, nummer två i Riksbankens direktion, välkomnar det oväntat stora inflationsfallet i mars.
– Det visar på gynnsamma förhållanden, säger hon enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Anna Breman tillägger att hon är övertygad om att inflationen – efter åren av inflationschock – nu är på väg att stabilisera sig kring inflationsmålet.
Höga inflationsförväntningar
Samtidigt utesluter hon inte nya bakslag.
"En viktig faktor är att hushållens inflationsförväntningar fortfarande är på en hög nivå. Det är viktigt att förstå varför det är så och hur det kan påverka inflationen framöver", säger hon i ett tal enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.
Uttalandena görs i samband med ett evenemang arrangerat av Danske Bank i Stockholm.
Talet hålls sedan Statistiska centralbyrån (SCB) presenterat en väsentligt lägre inflationssiffra för mars än väntat.
”Vägen öppen för att Riksbanken ska gå före den europeiska och amerikanska centralbanken och sänka styrräntan i maj.”
KPIF-inflationen, där boränteeffekter har räknats bort, faller oväntat till 2,2 procent, vilket kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.
– Inflationen är nu i princip nere på inflationsmålet och därmed ligger vägen öppen för att Riksbanken ska gå före den europeiska och amerikanska centralbanken och sänka styrräntan i maj. Att vänta ytterligare riskerar att få onödigt stora negativa konsekvenser för svensk konjunktur, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och fortsätter.
– Nu måste regeringen släppa inflationshotet och blicka framåt. Det behövs en offensiv reformagenda i höstbudgeten som får fart på Sverige.
I prissättningen på räntemarknaden ökar sannolikheten för en räntesänkning från Riksbanken i maj eller juni efter flera dagar med en nedåtgående trend för sannolikheten.
Kronan nära årslägsta
Kronan tappar 7 öre mot dollarn och 3 öre mot euron och närmar sig åter årslägsta nivåer efter inflationssiffrorna. Och räntorna på svenska statsobligationer – både två- och tioåriga – pressas nedåt till 2,80 respektive 2,54 procent.
Före inflationsrapporten låg räntorna på 2,88 respektive 2,60 procent.
Marknaden räknar med att Riksbanken sänker styrräntan i maj eller juni. Och under året väntas Riksbanken, enligt prissättningen, sänka räntan ytterligare en eller två gånger, ned till 3,50 eller 3,25 procent vid årsskiftet.
För bara drygt två veckor sedan räknade marknaden med minst fem sänkningar av styrräntan i år.
Joakim Goksör/TT