EU:S FRAMTID

Investerare: EU:s konkurrenskraft måste stärkas

”Det kommer en stor våg av kinesiska bolag och vi måste strategiskt se hur vi stärker och skyddar våra inhemska värdekedjor, produktioner och arbetsplatser”, säger styrelseproffset Susanna Campbell. Bild: OLA JACOBSEN

Inför EU-valet är konkurrenskraft och bättre balans när det gäller kraven på företagens hållbarhetsarbete två av de viktigaste frågorna, säger Susanna Campbell, investerare och styrelseproffs, till DN.

Frågan om EU:s konkurrenskraft har hög prioritet i Europa, enligt Susanna Campbell som bland annat sitter i styrelsen för Northvolt, H2 Green Steel och Kinnevik. Främst gentemot Kina eftersom staten där har gjort stora investeringar i strategiska områden som solkraft, batteritillverkning och elbilar.

– Det kommer en stor våg av kinesiska bolag och vi måste strategiskt se hur vi stärker och skyddar våra inhemska värdekedjor, produktioner och arbetsplatser, säger hon i en intervju i DN.

Och på den amerikanska marknaden sporrar klimatpaketet IRA företagens gröna omställning. Utan åtgärder från europeisk sida kommer Kinas och USA:s ledande positioner att bli ännu starkare gentemot Europa, konstaterar Susanna Campbell.

– Nu prioriterar bolag ned Europa och prioriterar upp USA eftersom det finns incitament att gå dit.

Hållbarhet ser hon som en ödesfråga inför EU-valet. Där har EU konkurrensfördelar att bygga vidare på, samtidigt som en rad nya direktiv inom hållbarhetsrapportering riskerar att bromsa investeringsviljan och bli betungande, speciellt för mindre företag.

– När rapporteringsivern blir för stor är det risk att man faller tillbaka. Vi gör det för att rädda planeten men företag måste också byggas för att det är en affärsmöjlighet, säger Susanna Campbell.

DN: Susanna Campbell: Kina måste sättas högt upp på agendan