DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nya siffror: Allt fler arbetar i utsatta områden – här skapas jobben

Rinkeby, förort till Stockholm och finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sysselsättningen i särskilt utsatta områden ökar för andra året i rad, visar en ny kartläggning från Almega. ”Det är väldigt tydligt, tjänstesektorn är en integrationsmotor”, säger Jonas Jegers, näringspolitisk expert.

För att bryta utanförskapet i Sveriges 17 särskilt utsatta områden behöver arbetslösa komma i jobb, konstaterar Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega.

– Vår kartläggning visar att antalet sysselsatta i särskilt utsatta områden ökar, för andra året i rad. Tydligast är utvecklingen för nyanlända kvinnor vilket innebär att gapet mellan nyanlända män och kvinnor minskar, säger han i ett pressmeddelande.

Almega har i detalj studerat vilka yrken och branscher som är bäst på att skapa jobb i utsatta områden. Män får oftast jobb inom lager, städning och restaurang. Bland kvinnor är de vanligaste jobben städare, barnskötare och undersköterskor.

– Det kan låta paradoxalt men trots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion, säger Jonas Jegers.

Almega: Ny rapport: Jobben som bryter arbetslösheten i utsatta områden