JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Här minskar löneskillnaderna mellan män och kvinnor

Irene Wennemo och John Ekberg Bild: Pressbild

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män blir större, visar ny statistik från Medlingsinstitutet. Men inte på alla områden. På ett område är trenden positiv.

Män har fortfarande ett försprång framför sina kvinnliga kollegor när det gäller löneutvecklingen med ungefär tio procent. Omräknat i reda pengar innebär det att år 2023 var kvinnors genomsnittliga månadslön 37 800 kronor, vilket alltså är 90,0 procent av männens 42 000 kronor. Och under förra året ökade dessutom skillnaderna, om än blygsamt, med 0,1 procent. Det visar den senaste lönestatistiken från Medlingsinstitutet som publicerades i dagarna.

– Om man tittar på samtliga anställda har det endast varit mindre förändringar av löneskillnaden sedan 2019, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i en kommentar.

Siffrorna över löneutvecklingen visar också att den nedåtgående trend som har funnits sedan 2007 har brutits. Året innan pandemin planade minskningen av löneskillnaderna ut och nu vänder kurvan uppåt igen.

”Fler kvinnor arbetar i tidigare mansdominerade yrken.”

– Förhoppningen om att brottet i utvecklingen mot jämställda löner skulle bli kortvarigt har kommit på skam, säger Irene Wennemo.

Medlingsinstitutet medger svårigheterna i att hitta konkreta svar på varför löneskillnaderna mellan män och kvinnor nu återigen ökar. Ett tidigare antagande att det ökade distansarbetet i hemmet skulle vara en ”kvinnofälla” stämmer inte. Rapporten konstaterar att skillnaderna i hemarbete mellan män och kvinnor är närmast obefintlig. ”Om stjärnorna stod på rad för att bidra till en snabbt minskande löneskillnad mellan kvinnor och män under 2010-talet, har detta förbytts i en mer svårnavigerad karta”, står det i rapporten.

Könsuppdelningen minskar

Men det finns undantag: I privat sektor, där löneökningstakten har varit högre än offentlig sektor, 4,6 procent jämfört med 3,6 procent, minskar löneskillnaderna för andra året i rad. För tjänstemännen är minskningen 0,4 procent och för arbetare 0,2 procent.

– Det beror bland annat på att på att könsuppdelningen i olika branscher minskar. Fler kvinnor arbetar i tidigare mansdominerade yrken. Eftersom manligt dominerade yrken ofta har ett högre löneläge är det en av förklaringarna till att löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar, säger John Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet till TN.

Detta i motsats till offentlig sektor, främst i regionerna där löneskillnaden mellan män och kvinnor är som störst och uppgår till 17,8 procent. Att jämföras med siffrorna för hela arbetsmarknaden som är 10,1 procent – och den privata sektorn, där skillnaden är 9,3 procent. Att skillnaden var särskilt stor inom regionerna beror på att kvinnors och mäns fördelning över yrken var ojämn.

– En stor andel av kvinnorna som arbetar i regionerna är undersköterskor och sjuksköterskor, medan en stor del av de få män som arbetar där är läkare. Det förklarar de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor, säger John Ekberg.