BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Ny rapport: Stora mörkertal kring brott mot tjänsteföretag

Nästan vartannat företag inom den privata tjänstesektorn har utsatts för brott under det senaste året. Men utsattheten syns inte i den officiella statistiken, visar Almega i en ny rapport.

Fyra av tio tjänsteföretag anmäler inte brott främst på grund a bristande tilltro till att anmälan kommer leda till något resultat hos polisen, visar rapporten.

- Det handlar om en utbredd brottslighet som, trots att den har stora konsekvenser för svensk företagsamhet, inte är kartlagd, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega.

Brotten omfattar skadegörelse, cyberbrott och inbrott, men också bedrägerier som allt oftare sker digitalt och dessutom genererar allt större brottsvinster. Dessutom kan en snabb digital utveckling, inte minst genom AI, ska stora säkerhetsmässiga utmaningar.

– Rapporten visar att brottsligheten riktad mot företagen har för låg prioritet. Vi lägger därför fram ett antal rekommendationer för arbetet framåt varav den första är att det måste föras officiell statistik på området. Först när vi har hela bilden kan vi utveckla riktigt effektiva åtgärder, säger Moa Tivell.

Pressmeddelande: Ny rapport: Dolda måltavlor – så drabbas tjänstesektorn av brottsligheten

Rapporten: Rapport: Dold brottslighet – så drabbas tjänstesektorn av den rådande brottsligheten