Epa, pizza och Tiktok lockar till hemtjänsten
Inrikes (TT)
Sommarbemanningen är ofta en utmaning. För att locka ungdomar till hemtjänsten har flera kommuner börjat använda nya rekryteringsmetoder.
– Att anställa ungdomar som kör epa-traktorer har blivit vanligare, säger Sabina Joyau på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Det finns ingen statistik över hur många kommuner som använder sig av epa-ungdomar i hemtjänsten.
Men enligt Sabina Joyau, nationell samordnare för äldreomsorg på SKR, har det blivit vanligare sedan förra sommaren.
– Kommuner har inspirerats av varandra och i år vet jag att det är fler som börjat med samma koncept.
Konkurrerar med gruvjobb
I februari anordnade SKR ett seminarium där ett flertal kommuner berättade om sina erfarenheter av att anställa ungdomar med epa-traktorer, eller A-traktorer som de egentligen heter. Intresset var stort med ett hundratal deltagare från olika kommuner i Sverige.
– Mindre kommuner på glesbygden har det svårare med sommarrekryteringen. Speciellt i norra Sverige där många konkurrerar med sommarjobb i gruvor och den gröna omställningen, säger Joyau.
Men nu har Sveriges kommuner blivit mer kreativa i sin rekryteringsprocess.
– Några har börjat med marknadsföring på Tiktok där vi vet att ungdomar får sin information. I Umeå vet jag att man har haft pizzakvällar på universitetet och vi ser att epa-burna ungdomar blivit en viktig målgrupp vid rekrytering. I år är det färre kommuner som upplever svårigheter med sommarrekryteringen.
"Gick väldigt fort"
Eda i Värmland är en av de kommuner som erbjuder ungdomar att köra epa-traktor i tjänsten.
– Vi såg att andra kommuner gjorde det och kände att vi ville testa samma sak, säger Jeanette Widsjön, områdeschef för bemanningscentralen i Eda kommun.
– Det var inte svårt att hitta ungdomar. Det gick väldigt fort och har helt klart underlättat rekryteringsprocessen. Dessutom tycker de äldre att det är kul att träffa de här ungdomarna. De kommer också med en helt ny energi i arbetsgruppen. Samtidigt får de ett första jobb och inblick i yrket.
Cornelia Mikaelsson / TT
Fakta
En A-traktor är en ombyggd bil, som enligt lagen inte ska gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.
Sedan 2019 har antalet A-traktorer mer än fördubblats. I slutet av 2023 fanns det nära 57 000 A-traktorer registrerade i Sverige.
För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.
I början av året röstade EU-parlamentet för ett förslag om att i framtiden höja åldersgränsen för A-traktorer från 15 till 16 år.
Förslaget innebär också krav på B1-körkort och att hastighetsbegränsningen höjs till 45 kilometer i timmen.
Källor: Regeringen, Transportstyrelsen, Trafa