FRANSK POLITIK
Marknaden lättad – tror på fransk kompromiss
Ekonomi (TT)
Euron stärks något och riskpremierna dämpas på franska obligationsräntor, medan Parisbörsen vänder uppåt.
Marknaden är försiktigt positiv efter helgens val i Frankrike. Men många bedömare varnar för politiskt dödläge och växande problem med redan stora budgetunderskott.
Inget partiblock får egen majoritet i det franska parlamentet efter helgens val.
"(President) Macrons ekonomiska reformagenda är död", konstaterar The Wall Street Journal på ledarplats.
Hårda vänsterkrav
Huvudscenariot på marknaden är nu att det blir en period av politisk kohandel i Frankrike. Emmanuel Macrons centerallians Ensemble – som blev näst största block i parlamentet – väntas behöva anpassa sig till valets skräll: vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP), som oväntat fick flest mandat.
Mittenfalangen möter därmed hårda vänsterkrav på sänkt pensionsålder, återinförd förmögenhetsskatt, höjda bostadssubventioner och höjda löner för offentliganställda – åtgärder som beräknas kosta 100-150 miljarder euro per år 2025-2027. Detta ska ställas mot de egna pensions- och arbetsmarknadsreformer och planerade budgetåtstramningar.
De franska statsfinanserna präglas redan av stora underskott. IMF har varnat för flera års underskott som överskrider taket i EU-reglerna och EU-kommissionen har nyligen inlett en granskning, som kan utmynna i sanktioner.
Marknaden har också ögonen på underskotten i Paris. Riskpremien på franska statsobligationer jämfört med tyska har i sommar – sedan Macron utlyste nyval den 9 juni – rusat upp till de högsta nivåerna sedan eurokrisens dagar 2012. Euron har också pressats. Och Parisbörsen stack inför en viss återhämtning förra veckan ut som en av få stora börser i världen på minus sedan årsskiftet.
Marknaden hämtar andan
Men marknaden verkar nu hämta andan. Riskerna såg ännu större ut inför valet och en vänster-mittenkompromiss anses troligen bli bättre för statsfinanserna än den mer radikala finanspolitik som hade kunnat bli resultatet om NFP eller Marine Le Pens Nationell samling (RN) fått egen majoritet.
Det antas dock bli mycket svårt att få en ny regering på plats. Och sedan ännu svårare att få igenom en politisk linje med de djupa klyftorna mellan de tre stora partiblocken i parlamentet.
Analytiker på den amerikanska storbanken Citi beskriver det som "ett parlament i dödläge, utan någon tydlig stabil koalition, som troligen banar väg för en utdragen period av politisk instabilitet".
Joakim Goksör/TT