DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Pensionärer tjänar tusenlappar på att jobba extra
Arbete (TT)
Mer än en kvarts miljon svenskar fortsätter att jobba – trots att de är pensionärer. Förutom att de får mer pengar verkar jobbonärerna också se andra värden i att stanna i arbetslivet.
– Man kan inte bara sitta på rumpan, säger 76-årige Jakob Goldberg som jobbar heltid i sommar.
Framtidens arbetskraft möter gårdagens, i en parklek i Hässelby i västra Stockholm. Jakob Goldberg var tidigare it-chef. Nu sommarjobbar han via företaget Veteranpoolen, och arbetsleder en grupp tonåringar som sköter om grönområden och asfalt.
– Det gäller att röra på sig. Det är skönt, det är roligt – framför allt på sommaren. De tidigare två åren har jag haft strålande väder. Då blev jag riktigt brun, säger han.
Goldberg började i princip jobba direkt efter pensionen med småjobb på deltid. Enda längre uppehållet var när pandemin slog till.
– Det var ju mardrömmen att bara sitta hemma. Så det här är värt mycket. Och att jobba med ungdomar – då blir man som ung på nytt.
Det finns 261 000 jobbonärer i landet, alltså personer som fortsätter att jobba samtidigt som de tar ut pension. Fenomenet har blivit allt vanligare.
– Förut så blev pensionärerna gamla tidigt. Men det blir man inte nu längre. Jag känner mig inte som 76. Jag känner mig som 55, säger Goldberg.
De flesta jobbonärerna är 65–66 år. Var femte fortsätter fem år efter pensionen.
– Ungefär 2 300 jobbonärer är 85 år eller äldre, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Det finns många tusenlappar att spara, dels i lön, dels i högre pension.
– Om alternativet är att gå helt i pension så är det alltid mer förmånligt att fortsätta jobba i någon utsträckning, eftersom du då fortsätter tjäna in pengar till pensionen och dessutom får en arbetsinkomst, säger Zettervall.
Goldberg tonar dock ned det ekonomiska för egen del. Och Isabelle Hansson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, säger att det bara är var femte jobbonär som jobbar vidare av ekonomiska skäl.
– Det vi har sett i våra studier är att personliga drivkrafter, som att arbetet känns meningsfullt, är viktiga, säger hon.
Andra skäl är att känna sig behövd och den sociala kontakten med andra. Arbetet är en stor och viktig del av våra liv, och att fortsätta jobba innebär att man behåller strukturer och sociala relationer, enligt henne.
– För de allra flesta skulle jag säga att det är fördelaktigt att fortsätta arbeta. Och det faktum att de allra flesta arbetar deltid möjliggör också en mer gradvis anpassning till livet som pensionär, säger hon.
Gustav Sjöholm/TT
Fakta
+ Högre jobbskatteavdrag och grundavdrag från det år man fyller 67 gör att skatten på lön och pension blir lägre.
+ Från det 67:e levnadsåret minskar arbetsgivaravgiften från 31,4 till 10,21 procent.
+ Du kan ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent i inkomst- och premiepension, oavsett vad du tjänar. Uttagen går också att pausa och ändra. För tjänstepensionen gäller olika regler, kolla upp dem innan.
+ Se upp så att pension och lön tillsammans inte överstiger brytpunkten för statlig skatt 51 275 kronor (för personer från 67 år är gränsen 58 100 kronor), då du kan få betala onödigt hög skatt.
+ En person med 34 000 kronor i lön som jobbar halvtid från 63 till 66 års ålder och samtidigt tar ut halva allmänna pensionen tjänar omkring 2 000 kronor i månaden mer i pension, jämfört med att gå helt i pension vid 63 års ålder. Fram till 86 års ålder innebär det totalt en halv miljon kronor mer efter skatt.