EU:S FRAMTID

BusinessEurope: Hög tid att ge EU:s inre marknad en nystart

Fredrik Persson, ordförande BusinessEurope, och Charlotte Andersdotter, chef för Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel. Bild: BusinessEurope/European Union 2024, Bram Mervillie, Sixshooter

Konkurrenskraften måste fortsätta att toppa agendan. Det beskedet gav BusinessEurope till Ungern i samband med att landet tog över ordförandeklubban i EU. ”Den inre marknaden är en avgörande tillgång”, säger ordförande Fredrik Persson i en kommentar.

Den 1 juli tog Ungern över ordförandeskapet i EU för det andra halvåret 2024. I samband med att det blev dags för Belgien att lämna över ordförandeklubban höll BusinessEurope sitt Council of Presidents-möte i Budapest för att bland annat lämna över ”Budapest Declaration”, det vill säga organisationens inspel kring vilka prioriteringar det europeiska näringslivet vill se under de kommande månaderna.

Vid BusinessEuropes besök i Ungern deltog bland andra Ungerns president Tamás Sulyok och Màrton Nagy, som är Ungerns minister med ansvar för landets ekonomi, samt Enrico Letta, som nyligen skrivit en uppmärksammad rapport om framtidens inre marknad. Precis som när Belgien tog över ordförandeskapet tryckte BusinessEurope på vikten av att fokusera på EU:s konkurrenskraft.

BusinessEuropes ordförande Fredrik Persson efterlyste en omstart av EU:s politik, med prioriteringar i form av bland annat minskad regelbörda och en industristrategi som ett komplement till Green Deal.

– Den inre marknaden är en avgörande tillgång för den europeiska industrin när den konkurrerar globalt. EU:s ledare borde använda det momentum som skapats av Letta-rapporten för att starta om vår inre marknad och förbättra produktiviteten, säger han i en kommentar.

Vill se fler frihandelsavtal

Även Svenskt Näringsliv, som är medlem i Business Europe, var representerade på plats när den så kallade Budapestdeklarationen skulle överlämnas till det ungerska ordförandeskapet.

– Ungern har varit tydliga med att EU:s konkurrenskraft kommer att fortsätta att prioriteras under landets ordförandeskap, och det välkomnar vi så klart. Vi understryker även vikten av att stärka den inre marknaden och att arbeta för att EU får fler frihandelsavtal, säger Charlotte Andersdotter, chef för Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel.

Ungern har ordförandeskapet i Europeiska unionens råd till och med den 31 december 2024. Det första halvåret 2025 är det Polen som har rollen som ordförande.

Pressmeddelande: High time for a new European competitiveness deal: Business message to the Hungarian Presidency