DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Besöksnäringen: Debatten om turistskatt är ”onyanserad och okunnig”

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Flera europeiska länder är på offensiven med sina respektive turistskatter. Särskilt utmärkande är Paris som nyligen höjt sin skatt med närmare 200 procent, skriver Di.

Turistskatten har blivit en het potatis i den svenska sommardebatten. I flera länder har motsvarande skatter redan införts. Turistmagneten Venedig har infört en ny avgift för dagsbesökare, och flera städer i Italien, Spanien och Portugal har också höjt sina skatter kraftigt. I början av året gjorde även Paris en höjning cirka 200 procent per gästnatt.

Pia Jönsson Rajgård, ordförande för STF, avfärdar förslagen om en turistskatt i Sverige och menar att debatten är ”onyanserad och okunnig”.

– Man ställer grupper mot varandra vilket är olyckligt, besökare mot lokalbefolkning. Det finns också en intäktssida från turismen som vi inte får glömma bort, säger hon.

På Icehotel i Kiruna varnar vd Marie Herrey för att turistskatten kan leda till färre besökare.

– Jag är glad att så många vill turista i här och ser gärna att de blir ännu fler. Besöksnäringen bidrar redan stort till både skatteintäkter och arbetstillfällen i kommunen, säger hon.

Dagens industri: Di listar: Här betalar du högst turistskatt i Europa"