DELNINGSEKONOMIN

Företagare hotas av dom – tvingas betala mer än de får in

Det kollektiva boendet Colive Lab ligger vid Nytorget. Elva personer kan dela kök och vardagsrum samtidigt som var och en också får sitt privata lilla rum. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

En dom ställer till det för företag som erbjuder så kallade delningsboenden, rapporterar SvD.

På senare år har det uppstått en bransch där hyresvärdar erbjuder unga och andra så kallade delningsboenden, det vill säga en form av boende där flera personer delar bostad. Ofta har de ett eget rum och tillgång till gemensamhetsytor som kök och vardagsrum.

Men en dom i Hyresnämnden kan få konsekvensen att företagen som lever på att hyra ut delningsboenden tvingas lämna landet, skriver SvD.

Enligt domstolens beslut halveras den hyra som en kommersiell hyresvärd kan ta ut för ett litet rum. Dessutom blir hyran så låg att den understiger det som hyresvärden betalar fastighetsvärden för ytan.

– Det här riskerar att fälla hela branschen. Det är därför vi har överklagat till Svea hovrätt, säger Katarina Liljestam Beyer, en av grundarna av Colive och ordförande i bransch­organisationen Colivingförbundet, till SvD.

SvD: I våras krockade affärsidén rejält med Hyres­nämnden i Stockholm

Katarina Liljestam Beyer, en av grundarna av Colive. Bild: Pressbild