Ledare: Lena Nybergs myndighetsaktivism göder förtroendekris

Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Myndighetschefen Lena Nybergs attack mot regeringens politik är ett avsteg från hennes uppdrag: Att implementera dennas politik och inte driva en egen politisk agenda, skriver John Norell på SvD:s ledarsida.

Nyligen kritiserade Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), regeringen för att inte öka anslagen till hennes myndighet.

Hon verkar blanda ihop idén med civilsamhället, där frågor drivs genom ideella krafter och personligt engagemang, och MUCF:s uppdrag att dela ut statliga bidrag och kontrollera att pengarna inte hamnar i orätta händer.

Lena Nybergs agerande illustrerar en del av problemet med de partipolitiska utnämningar som Socialdemokraterna ägnat sig åt. Vid det här laget borde Nybergs förtroende vara förbrukat, då hon även kopplats till tidigare kontroverser kring bidrag till odemokratiska organisationer som Sveriges unga muslimer.

Men på ett större plan skadar den här typ av myndighetsaktivism också det allmänna förtroendet för förvaltningen.

”I en demokrati styrs landet av den valda regeringen. Myndigheter har inget eget mandat att driva politik, utan är regeringens förlängda arm”, skriver John Norell.

Svenska Dagbladet: "Myndighetschefer ska inte vara aktivister"