RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Toppekonomerna till Riksbanken: Sänk med 50 punkter

Allt fler kräver att Erik Thedéen, riksbankschef, sänker räntan med 50 punkter nu i augusti. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dubbelsänk räntan redan nu i augusti. Den uppmaningen riktar en rad finanstoppar till Riksbanken. ”Det finns absolut realekonomiska skäl”, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till Di.

Den 20 augusti kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked och nu höjs allt fler röster för att en dubbelsänkning är det enda rätta. Dagens industri har pratat med en rad toppekonomer, bland andra Axel Johnsons koncernchef Thomas Ekman, finansmannen Christer Gardell och ekonomiforskaren Lars Calmfors, som alla anser att en sänkning på 50 punkter vore rimlig för att få fart på den svenska konjunkturen.

Även LO och Swedbank har enligt Di tidigare öppnat för en dubbelsänkning. Men Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt anser inte att en dubbelsänkning i augusti är trolig.

– Det finns absolut realekonomiska skäl för en sänkning på 50 punkter nu, men Riksbanken lär inte göra det i alla fall. Att döma av Riksbanksdoktrinen ‘better safe than sorry’ anklagas man hellre för att ha agerat för lite och för sent än för att ha sänkt för mycket och för snabbt, säger han till Di.

Di: Finanssveriges krav på Riksbanken: Dubbelsänk