DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

KI: Sex räntesänkningar kommande året

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Konjunkturinstitutet räknar med att styrräntan sänks till 3 procent i slutet av 2024, samma prognos som tidigare. För nästa år räknar man med en styrränta landar på 2,25 procent före nästa sommar. Det betyder att man räknar med sex räntesänkningar innan sommaren 2025.

"Enligt Konjunkturinstitutets bedömning vore det lämpligt att gå fortare fram med räntesänkningarna. Konjunkturåterhämtningen skulle då stå på fastare grund och risken för att det skulle leda till att inflationen påtagligt överstiger 2 procent nästa år är liten", skriver KI i sin rapport.

Konjunkturinstitutet räknar med en BNP på 0,7 procent i år – sänkning med 0,2 procentenheter jämfört med förra prognosen. För 2025 räknar man med en BNP på 2,2 procent.

KI spår också att inflationen landar på 1,8 procent i år. Även för nästa år räknar man med en inflation på 1,8 procent, vilket är något högre än tidigare prognos.

När det gäller arbetslösheten tror man på en arbetslöshet på 8,3 procent för 2024, en något lägre siffra än tidigare prognos. Arbetslösheten för nästa år spås hamna på 8,2 procent, även det en något lägre siffra jämfört med juniprognosen.

I prognosen bedömer KI att budgeten för 2025 kommer att innehålla ofinansierade åtgärder motsvarande 50 miljarder kronor.