DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Regler för omställningsstudiestöd ska förenklas

Regeringen vill förenkla processen för omställningsstudiestödet då de menar att den nuvarande handläggningen är för komplicerad vilket skapar onödigt långa handläggningstider. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag på förändringar för omställningsstudiestödet. Den nuvarande handläggningen är onödigt komplicerad, menar regeringen.

Efter knappt två år med omställningsstudiestödet som ska möjliggöra för omskolning till nytt yrke mitt i livet vill regeringen förenkla handläggningen av ansökningarna.

Ända sedan starten har intresset för stödet varit stort, men processen för att få det för komplext. Situationen har skapat långa handläggningstider hos Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Regeringen har därför beslutat om en lagrådsremiss med förslag till ändringar som skapar ett mer ändamålsenligt omställningsstudiestöd.

"De regelförenklingar som nu föreslås möjliggör för ytterligare förkortning av handläggningstiderna och innebär att fler kan få beslut i tid", säger utbildningsminister Mats Persson (L) enligt ett pressmeddelande.

Ett förslag är att en anställning inom ett bristyrke inte ska ha en negativ påverkan till möjligheterna att beviljas stödet. I dag ska efterfrågan på arbetsmarknaden där personen redan arbetar vägas vid en ansökan av stöd.