REGELKRÅNGLET
Krav för alkoholtillstånd olika i olika kommuner – ”godtyckligt”
Kraven på hur menyn ska se ut varierar beroende på vilken kommun det är som beviljar alkoholtillståndet, rapporterar Sveriges Radio. ”Vi har fått lägga till en toast skagen som vi egentligen inte vill ha”, säger restaurangägaren Joakim Wiklander till Ekot.
Krögare som vill servera alkohol måste också servera mat, men hur menyn ska se ut för att få ett beviljat tillstånd varierar från kommun till kommun. Det rapporterar Ekot, som i en genomgång av kommunernas regelverk kunnat konstatera att vissa kommuner nöjer sig med ett ”varierat utbud” medan andra kräver minst två förrätter, två huvudrätter och två efterrätter.
”Ytterst godtyckligt”, anser Erik Östman, expert på regelförenkling hos organisationen Företagarna.
De varierande reglerna har lett till att kedjor har fått anpassa sina menyer efter de lokala kraven.
– Vi har fått lägga till en toast skagen eller en gulaschsoppa som vi egentligen inte vill ha i vårt koncept, säger Joakim Wiklander, ägare av hamburgerkedjan Bröderna, till Ekot.
SR Ekot: Olika krav för alkoholtillstånd runt om i landet: ”Godtyckligt”