RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Dubbelsänkning på tapeten i Riksbankshuset
En dubbelsänkning av styrräntan var uppe för diskussion vid senaste riksbanksmötet. Det framgår av protokollet.
Vid det senaste räntemötet valde Riksbanken att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter. Inför mötet hade frågan väckts bland flera ekonomer om det till och med var aktuellt med en så kallad dubbelsänkning. När nu protokollet redovisas framgår det att detta också var uppe för diskussion i direktionen.
"Vi har också, vilket är helt naturligt i rådande läge, i direktionen diskuterat om en sänkning av styrräntan med 0,5 procentenheter skulle kunna vara motiverad i det nu aktuella läget", säger riksbankschefen Erik Thedéen i protokollet.
Kan finnas lägen
Han medger att det kan vara aktuellt i vissa lägen för att bland annat avvärja risken för en påtagligt negativ utveckling, som till exempel en oväntat stor avmattning av ekonomisk aktivitet.
"Större sänkningar av styrräntan kan behövas i vissa lägen för att snabbt åstadkomma önskad effekt och avvärja risken för en påtagligt negativ utveckling. I nuvarande läge, där mycket tyder på att inflationen varaktigt kommit ned till en nivå nära målet och där Riksbanken har en tydligt kommunicerad politik om vidare, gradvisa lättnader av penningpolitiken, ser jag inte behovet av större enskilda räntesänkningar", säger dock Thedéen.
Övervägt en dubbelsänkning
Vice riksbankschef Anna Breman medger samtidigt att hon övervägt en sänkning om 0,50 procentenheter men känner sig trygg med 0,25 utifrån flera skäl, bland annat:
"Till skillnad från 2022, har Riksbanken nu har åtta möten per år istället för fem. Det minskar behovet av att göra sänkningar i större steg", säger hon.
Även Anna Breman öppnar dock för större sänkningar om läget skulle förändras radikalt.
"Det inkluderar sänkningar eller höjningar i större steg än 0,25 procentenheter om konjunkturutsikterna förändras betydligt och inflation riskerar att varaktigt avvika från målet", säger hon.