DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Senapstillverkning kvar i Eslöv

Merparten av den svenska senapen tillverkas i Eslöv. Företaget Kavli har beslutat att stanna där. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Livsmedelsföretaget Kavli stannar i Eslöv och planerar att på sikt byta ut kylanläggningen som använder ammoniak, rapporterar Skånska Dagbladet.

Företaget står för merparten av svensk senapsproduktion och tillverkar därtill produkter som majonnäs, ketchup, ättiksprit och sojasås.

Kommunen har av säkerhetsskäl velat få bort användningen av ammoniak på grund av den centrala placeringen i staden. Nyligen sade också Mark- och miljööverdomstolen nej till en ansökan om utökat miljötillstånd för anläggningen på grund av att en olycka skulle skapa allvarliga problem för omgivningen

– Vi har nu gått igenom domen med våra jurister. Baserat på den har vi för avsikt att byta ut ammoniakanläggningen på fabriken i Eslöv. Vi har inga planer på att flytta vår produktion, säger företagets HR- och informationsdirektör Jessica Sehlin till tidningen.