ELKRISEN
Analysen: Ingen marknad för grön vätgas före 2035
Europa ser inte ut att ha någon marknad för förnybar vätgas förrän slutet av 2030-talet. Det menar konsulten Afry. ”Vi förväntar oss egentligen inte att prissättning ska uppstå eller att handel ska börja före 2035, kanske ännu senare”, säger John Williams, chef för vätgas på Afry Management Consulting.
Afry noterar att marknaden för grön vätgas utvecklats mycket långsammare än de förväntat sig och de bedömer att beslutsfattare har underskattat utmaningarna. Det skriver Montel News.
”Varje dag ser vi projekt som antingen avbryts eller försenas,” sade John Williams, chef för vätgas på Afry Management Consulting, under Montels Nordic Energy Day på torsdagen.
Enligt John Williams är grön vätgas ännu i sin linda och främst kopplad till långsiktiga industriella kontrakt. Om 15 år, när några av dessa långsiktiga avtal löper ut kan en marknad börja ta form.
“Och menar vi mogna marknader, marknadsprissättning och något som eventuellt liknar vad vi ser på naturgasmarknaden idag, så talar vi om mycket senare än så, efter 2040”.
Huvudorsaken menar han, är att grön vätgas är väldigt dyrt jämfört med naturgas, även med utsläppsrätter inräknade.
Vätgas används till konstgödsel
Vätgas kan användas till mycket men som Tidningen Näringslivet tidigare visat, är den i dag främst kopplad till kemiindustrin och ett av de främsta användningsområdena är tillverkning av ammoniak till konstgödsel. Genom den så kallade Haber Bosch-processen låter man vätgas H2 reagera tillsammans med kvävgas N2 under hög värme och högt tryck samt i närvaro av en katalysator, oftast järn, för att framställa flytande ammoniak NH3.
Konstgödslet behövs för att världen inte ska svälta och beräknas indirekt ha räddat flera miljarder människor vilket är varför Fritz Haber trots kontroverserna med stridsgasen under första världskriget också fick Nobelpriset i kemi 1918. Den vätgas som används i dag tas i dagsläget i huvudsak fram från fossil naturgas eller kol.
Det krävs alltså stora mängder koldioxidsnål vätgas för att dekarbonisera dagens vätgas, även om den vätgas som tas fram naturligtvis kan användas av den som producerar den eller säljas till den som vill betala för den, enligt sund marknadslogik.