Här finns det svenska guldet
Med öppningen av Fäbodtjärn har Sverige fått sin 13:e gruva i drift.
Men Sverige är en dvärg bland världens guldproducenter.
Gruvan i Västerbottens inland är den första att öppna på tio år. Järnmalm dominerar, och där är Sverige överlägset störst i EU och är även en hyfsat stor spelare i världen, om än bara med en procent av totalen.
Flera av de svenska gruvorna får även fram guld som en biprodukt i produktionen av av andra malmer som koppar, bly och zink. Men det finns också två rena guldgruvor, dels den nya Fäbodtjärn men också Björkdalsgruvan utanför Skellefteå som drivs av ett kanadensiskt bolag. Sedan har Boliden en som anrikar både guld och tellur. Totalt sett finns sju gruvor där bland annat guld bryts, enligt Bergsstaten som är den myndighet som hanterar gruvtillstånd.
Guldlinjen
Några av guldfynden ligger mer eller mindre längs den så kallade guldlinjen, där det bedöms finnas mest av den ädla metallen i Sverige, enligt Peter Åkerhammar, gruvexpert på Sveriges geologiska undersökning (SGU). Denna gyllene linje går från strax innanför Umeå, i södra Västerbotten, i nordvästlig riktning uppemot Storuman och Sorsele.
För närvarande finns strax över 500 gällande undersökningstillstånd av mineraler i Sverige, enligt Bergsstatens statistik. Andelen sökta guldtillstånd av det totala antalet har legat ganska konstant de senaste sex åren. Höga guldpriser har inte direkt ändrat på det, projekteringstiderna ofta är väldigt långa.
Guld näst vanligast
Koppar är den vanligaste metallen för de sökta tillstånden, där guld kommer på andra plats, enligt Peter Åkerhammar.
Men Sverige är en mycket liten guldspelare i världen, med bara någon promille av totalen. Årlig svensk brytning har de senaste tio åren legat kring 6–8 ton per år. I världen bryts cirka 3 000 ton årligen. I EU står Sverige för en fjärdedel. Andra guldbrytare i Europa är exempelvis Finland, Bulgarien och Rumänien.
Olle Lindström/TT
Fakta
Ungefär hälften av all guldproduktion i världen går till smyckeindustrin. Sedan är guld stort i den finansiella världen, och används som investeringsobjekt av bland andra många centralbanker.
En viss mängd används också i elektronikindustrin och bland annat inom tandvården.
Källor: SGU, World Gold Council