DEN SVENSKA EKONOMIN

Debatt: Lär av Irland och få fart på Sverige igen

Mauricio Rojas är riksdagsledamot för Liberalerna och docent i ekonomisk historia. Bild: Henrik Montgomery/TT

Det är inte tur utan politisk skicklighet som har tagit Irland från fattigdom till Europas ekonomiska toppskikt, skriver riksdagsledamoten Mauricio Rojas (L) i ett inlägg på DN Debatt.

År 1986 hade Sverige en köpkraftsjusterad bruttonationalinkomst (BNI) per capita som översteg den irländska med 78 procent. År 2005 hade Irland gått förbi oss. Det skriver riksdagsledamoten Mauricio Rojas (L), som också är docent i ekonomisk historia, i en rapport för Timbro samt i ett inlägg på DN Debatt.

Han pekar på att Irland på bara några decennier gått från att vara västra Europas fattigaste land till ”den starkast lysande stjärnan på den europeiska himlen”. Bland Irlands framgångsfaktorer finns enligt Rojas bland annat en stram finanspolitik med låga offentliga utgifter, en dynamisk arbetsmarknad med låga inkomstskatter och en friare marknadsekonomi.

”Sverige och resten av Europa har mycket att lära av Irlands välstånds­resa. Receptet för framgång stavas solida institutioner, en mycket hög grad av ekonomisk frihet, ett human­kapital och globala företag av världsklass samt begränsade offentliga utgifter och låga skatter”, skriver Mauricio Rojas.

DN Debatt: ”Den keltiska tigern visar hur Sverige kan bli rikt igen”