EU:S FRAMTID

Ny "regering" i EU: De kan få toppjobben

EU-toppen Ursula von der Leyen väntas presentera sin nya kommission i veckan. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Utvidgning- eller konkurrenskraft, försvar eller handel? Alternativen är många när Sveriges Jessika Roswall nu ska få sin post i nästa EU-kommission.

Striden om de finaste jobben lär bli både utdragen och het.

Redan på onsdag kan återvalda kommissionsordföranden Ursula von der Leyen komma att presentera sin nya kommission.

Nyfikenheten är på topp. Vem som får vilket uppdrag ger en klar fingervisning om vad EU och von der Leyen kommer att sätta fokus på under de kommande åren – och på vilket sätt.

Exempelvis har en ny post som försvarskommissionär utlovats. Men vad som ska ingå i uppdraget och med vilka befogenheter är ännu ovisst. Och tyngdpunkten lär bli helt annorlunda om posten innehas av en kommissionär från något baltiskt land i Rysslands närhet eller av en sydeuropé med stark försvarsindustri.

Samma gäller för utvidgningen som många EU-länder i öst och väst har helt olika åsikter om.

Utvidgning?

Både försvar och utvidgning är poster som det spekulerats i som tänkbara för Sveriges tillträdande kommissionär Jessika Roswall. Inflytelserika tankesmedjan EPC har gått så långt att man i princip räknat bort alla andra länder som nämnts som potentiellt ansvariga för just utvidgningen.

Regeringen har samtidigt klart uttalat att man gärna ser en ekonomisk roll för Roswall för till exempel handel, den inre marknaden eller konkurrenskraften. De tyngsta ekonomiska posterna lär dock inte vara aktuella, med tanke på att Sverige inte är med i eurosamarbetet.

Bland övriga spekulationer finns att franske Thierry Breton får fortsätta med industrin, tjecken Jozef Sikela kan få ansvar för energin och polske Piotr Serafin för budgeten. Finländska Henna Virkkunen tippas få forskning och innovation medan danske Dan Jørgensen och spanska Teresa Ribera får hantera klimat och miljö.

Tufft för Fitto

Oavsett vad von der Leyen föreslår väntas det bli en hel del förändringar under processens gång. Alla kommissionärer ska granskas av ledamöterna i EU-parlamentet, som inte kommer att dra sig för att säga nej till dem som inte anses duga.

Italiens Raffaele Fitto, från ytterhögerpartiet Italiens bröder, kan redan på förhand räkna med att få det tufft, sedan det läckt ut att han kan bli en av den nya kommissionens vice ordföranden. Det gillas inte av liberala partigruppen RE.

– Det är politiskt obegripligt och jag har redan gjort klart för Ursula von der Leyen att så kan det inte bli, sade franska gruppledaren Valérie Hayer i fransk tv i förra veckan.

Wiktor Nummelin/TT

Sveriges tillträdande EU-kommissionär Jessika Roswall på väg in till ett EU-ministermöte i Bryssel i våras. Arkivfoto. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Här är viktiga datum för tillsättandet av nästa EU-kommission:

* onsdag 11 september: kommissionsordförande Ursula von der Leyen träffar EU-parlamentets gruppledare för att diskutera "struktur och portföljer"

* måndag 23 september: tidigast möjliga dag för inledning av EU-parlamentets utskottsförhör av nominerade kommissionärer. Förhören väntas dock inte komma igång förrän tidigast 14 oktober

* onsdag 23 oktober: tidigast möjliga dag för omröstning om godkännande av hela kommissionen. Lär dock inte ske förrän 27 november

* fredag 1 november: preliminärt datum för tillträdet. Väntas emellertid kunna ske först från 1 december eller rent av 1 januari 2025

Fakta

Följande personer har nominerats till nästa EU-kommission:

Tyskland: Ursula von der Leyen – redan omvald för ytterligare fem år som ordförande

Estland: nyavgångna premiärministern Kaja Kallas – redan nominerad som vice ordförande och utrikeschef

Belgien: utrikesminister Hadja Lahbib

Bulgarien: förra utrikesministern Ekaterina Zaharjeva och förre miljöministern Julian Popov

Cypern: förre miljö- och jordbruksministern Costas Kadis

Danmark: bistånds- och klimatminister Dan Jørgensen

Finland: EU-parlamentsledamoten Henna Virkkunen

Frankrike: industri- och inremarknadskommissionären Thierry Breton

Grekland: regionguvernören Apostolos Tzitzikostas

Irland: finansminister Michael McGrath

Italien: Europaminister Raffaele Fitto

Kroatien: demokrati- och demografikommissionär Dubravka Suica

Lettland: finans- och handelskommissionär Valdis Dombrovskis

Litauen: EU-parlamentsledamoten Andris Kubilius

Luxemburg: EU-parlamentsledamoten Christophe Hansen

Malta: statstjänstemannen Glenn Micallef

Nederländerna: klimatkommissionären Wopke Hoekstra

Polen: EU-ambassadör Piotr Serafin

Portugal: förra finansministern Maris Luís Albuquerque

Rumänien: EU-parlamentsledamoten Roxana Minzatu

Slovakien: klimat- och institutionskommissionär Maros Sefcovic

Slovenien: kandidat fortsatt oklar, sedan den först nominerade, förre domstolschefen Tomaz Vesel, dragit sig tillbaka.

Spanien: klimatminister Teresa Ribera

Sverige: EU-minister Jessika Roswall

Tjeckien: energi- och industriminister Jozef Sikela

Ungern: utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi

Österrike: finansminister Magnus Brunner

Fotnot: Bulgarien är enda land som följt von der Leyens uppmaning att nominera både en man och en kvinna. Endast en av dem kommer dock att bli utsedd.