FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Förbundskaptenen: Därför kommer Sverige att kamma hem medaljer i Yrkes-VM

”Det absolut bästa är att få se den utveckling som de här tävlande genomgår”, säger Patrik Svensson. Bild: Viktor Fremling

Det är mycket som ska förberedas när det svenska Yrkeslandslaget deltar på en av världens största tävlingar. Men Patrik Svensson, med uppdrag motsvarande en förbundskaptens, vågar lova att Sverige kommer att kamma hem medaljer. ”De är väl förberedda, de är peppade, de är otroligt duktiga”, säger han om de tävlande.

På tisdagen invigdes WorldSkills 2024, Yrkes-VM. Mästerskapet ska lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet. 25 svenska tävlande utgör det svenska Yrkeslandslaget och är Sveriges medaljhopp i 23 olika grenar, allt från guldsmed till lastbilsteknik.

Den som håller ihop de svenska förberedelserna är Patrik Svensson, med titeln teknisk delegat WorldSkills International. Rollen kan motsvaras med att vara förbundskapten, även om det på många sätt inte alls liknar en förbundskaptens jobb.

”Det är ju en jättestor tävling och det här är ju första gången som vi genomför den nu på riktigt igen efter pandemin.”

Patrik Svenssons roll är stötta laget både innan och efter tävlingen. På plats under tävlingen handlar uppdraget främst om att stötta experterna. Deär i praktiken varje tävlandes coach, som på tävlingen övergår i rollen som domare i den aktuella grenen. Domarna får inte döma sitt respektive lands deltagare, så de svenska domarna dömer alla andra länder utom Sverige.

− Vi har den uppdelningen att lagledarna sköter laget till hundra procent och jag som teknisk delegat med mina assistenter sköter experterna, säger han.

Utöver det uppdraget får han också ett antal uppgifter från den internationella organisationen, som bland annat kan handla om att säkerställa att tävlingarna inom olika yrken flyter på så bra som möjligt.

Ska höja statusen

Patrik Svensson har varit involverad i tävlingsverksamheten sedan år 2010 på olika sätt och i olika roller. Den roll han har idag har han haft sedan 2016.

− Vårt syfte på WorldSkills Sweden är att höja status, kompetens och attraktionskraft, säger han och förklarar att tävlingarna är ett medel för att få fler att välja yrkesutbildningar.

− De tävlande är fantastiska ambassadörer! Vi kan dra nytta av dem för att stärka vår verksamhet och det vi jobbar för. Men de är också ambassadörer för sina yrken.

Efter nästan 15 år i tävlingsverksamheten har han sett många tävlanden.

− Det absolut bästa är att få se den utveckling som de här tävlande genomgår. Från första gången vi träffar dem när de knappt vågar se mig i ögonen och knappt vågar prata med oss till de har varit ute på tävlingen, fått förbereda sig med mental träning och medieträning. När de har varit ute internationellt är de världsvana, enligt sitt sätt att se det. Det här häftigt! Den resan som de tävlande genomgår är det som driver mig.

Ett kvalitativt lag

I årets Yrkes-VM tävlar ungefär 1 400 tävlande i 59 officiella yrken och tre utställningsyrken. Att Sverige inte tävlar i fler yrken har olika orsaker. En är pandemin, där rekryteringen till viss del kom av sig.

− Vi försöker hela tiden stärka så att det blir fler. Vi vill ju vara någonstans mellan 30 och 35 tävlande, säger Patrik Svensson.

Vill ni inte ha tävlande i alla WorldSkills-yrken?

− Nej, vi har styrelsebeslut på att gå från ett kvantitativt till ett kvalitativt lag, så att vi stärker kvaliteten på både våra tävlanden och det vi gör. Har vi ett för stort lag, så mäktar vi inte med det. Då får inte de tävlande rätt förutsättningar för att kunna tävla i internationella tävlingar.

Yrkeslandslaget tillsammans med lagledarna Malin Hammarström, William Winsth och Virpi Hagberg. Bild: WorldSkillsSweden/Viktor Fremling

Förberedelserna för årets Yrkes-VM har nu pågått länge. Experterna påbörjade sin träning och sina förberedelser för över ett år sedan. De tävlande kom in något senare, närmare bestämt i början av året. Förberedelserna består både av regelbundna digitala möten och av fysiska lagmöten. Men varje tävlande har också flera tillfällen med sina respektive coacher, alltså experterna som inte sällan är yrkeslärare till vardags.

− Men vi har också stöttat tävlanden genom att de har kunnat genomföra träningstävlingar runtom i Europa eller kunnat gå specifika kurser som kan behövas för något eller några tävlingsmoment.

− Vi följer hela tiden upp vad de gör i forma av träningsplaner, så att tävlande och experter tillsammans jobbar mot de uppsatta mål som de har, säger Patrik Svensson.

Satsar på medaljer

Det mest konkreta mål som WorldSkills Sweden har är att alla som finns i Yrkeslandslaget ska kunna få en så kallad Medal of Excellence. Enkelt förklarat handlar det om att få 700 poäng i tävlingen – lite som att den som åker Vasaloppet på segrartiden plus max 50 procent också får en medalj. För att klara det krävs att de tävlande inför tävlingarna har möjlighet att träna, tillgång till rätt utrustning och en god dialog med både WorldSkills Sweden och sin coach, menar Patrik Svensson.

”Vårt syfte på WorldSkills Sweden är att höja status, kompetens och attraktionskraft.”

Men förhoppningarna stannar inte där. Sverige har haft pallplatser vid varje tävling sedan 1997 och Patrik Svensson konstaterar att det finns goda chanser även i år.

− De är väl förberedda, de är peppade, de är otroligt duktiga. Men det är en tuff och hård konkurrens, säger han.

− Men jag skulle säga att vi har goda medaljchanser och jag tror att vi kommer att komma hem med inte bara en, utan flera, medaljer.

Han vill inte peka ut någon yrkeskategori eller tävlande som har extra stor chans i år, men historisk sett har yrkeskategorier som butikskommunikatörer, industri-el och hotellreception tagit flera medaljer.

− Besöksnäringen lägger ner mycket tid, mycket resurser och mycket energi och de gör det här väldigt bra.

Hur spännande ska det bli i Lyon?

− Superspännande! Det är ju en jättestor tävling och det här är ju första gången som vi genomför den nu på riktigt igen efter pandemin.

Om WorldSkills/Yrkes-VM

  • Tävlingarna hålls i år Lyon i Frankrike 10–15 september.
  • 1 400 tävlande från 70 länder tävlar i 62 yrkeskategorier, varav 59 officiella yrken och tre uppvisningsyrken.
  • Tävlingarna hålls för 47:e gången och har arrangerats sedan 1950.
  • Sverige har tidigare tagit 40 medaljer i tävlingarna. Det har funnits svenska medaljörer i varje tävling sedan 1997.
  • Det är en av världens största tävlingar. År 2019 var Yrkes-VM den största tävlingen som genomfördes i hela världen.

De ska representera Sverige i WorldSkills 2024

Alex Johansson Bilskadetekniker

Arvid Winberg CNC-operatör, svarv

Daniel Löwing Möbelsnickare

David Nilsson Installationselektriker

Ella Lundvall Butikskommunikatör

Ellen Rosdahl Kock

Fredrik Cederlöw Flygtekniker

Frida Malm Plattsättare

Gustav Weber Fordonslackerare

Harley Berglund CAD-konstruktör

Isac Friberg CNC-operatör, fräsning

Jacob Lind Automationstekniker

Jakob Liw Svetsare

Jonathan Söderlund Servitör

Maja Svensson Frisör

Max Toth Automationstekniker

Mikael Tzoanidis Trädgårdsanläggare

Miranda Björkstrand Lastbilsmekaniker

Nelly Alm Hotellreceptionist

Philip Gunnarsson Personbilsmekaniker

Rasmus Hedsköld IT-tekniker

Sam Huss Bailey Guldsmed

Simon Pettersson Industrielektriker

Victoria Carlsson Lindström Trädgårdsanläggare

Wilma Engelbrektsson Målare