Chefer dricker mest – särskilt direktörer

Chefer dricker vin på en bar. Bilden är AI-genererad. Bild: AI/Midjourney

Chefer dricker mer än de flesta andra yrkesgrupper. Tätt efter kommer snickare och murare enligt en färsk undersökning.

– Det här är något vi känner igen från tidigare undersökningar. Det är påtagligt att chefer, särskilt verkställande direktörer, har en hög alkoholkonsumtion säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och en av författarna av rapporten.

Resultaten kommer från en undersökning som gjorts av CAN på uppdrag av Systembolaget. Undersökningen bygger på data om omkring 8 000 yrkesverksamma svenskar som svarat på frågor om sina alkoholvanor.

26 standardglas

I snitt uppger de vd:ar som svarat på enkäten att de dricker 26 standardglas per månad. Nästan sex av tio uppger att de dricker mycket alkohol åt gången, så kallad intensivkonsumtion, minst en gång i månaden. Mönstret är detsamma både bland män och kvinnor.

Även om underlaget är begränsat, totalt ingick 743 personer i chefsyrken i undersökningen, ger resultatet en tydlig signal menar Mats Ramstedt.

– Kombinationen hög medelkonsumtion och att regelbundet dricka mycket åt gången gör att chefer som grupp sticker ut, säger Mats Ramstedt.

Näst högst ligger yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare”. De uppger en snittkonsumtion på 24 glas per månad. Hälften intensivkonsumeras en gång i månaden. Det kan jämföras med läkare där bara var tionde intensivkonsumerar alkohol en gång i månaden.

Just inom vården och inom skolan finns de yrkesgrupper som enligt undersökningen dricker minst. Undersköterskor hamnar allra lägst i snittkonsumtion.

Varför chefer dricker mycket kan forskarna inte säga, men det finns teorier.

– Det kan handla om en hög tillgänglighet av alkohol och om stress och höga krav. Men det kan också handla om resurser – alkohol kostar, säger Mats Ramstedt.

Arbetslivet viktigt

En sak som förvånade forskarna var att trots att vd:ar tycks dricka mest har de inte den högsta andelen alkoholproblem. Där ligger enligt enkätsvaren restaurangpersonal högst följt av revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare.

Inte heller denna skillnad kan forskarna förklara utifrån undersökningen.

– Men vi vet att arbetslivet är en viktig arena att förebygga alkoholproblem på och undersökningen ger en signal om vilka grupper man kan behöva satsa extra på, säger Mats Ramstedt.

Petra Hedbom/TT

Fakta

Socialstyrelsens gränser för riskbruk är sedan september 2023:

10 standardglas eller mer per vecka (i genomsnittlig konsumtion)

eller

4 standardglas eller mer minst en gång i månaden (så kallad intensivkonsumtion, det vill säga mängden alkohol vid ett och samma tillfälle).

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol och motsvarar exempelvis 33 cl starköl, 12-15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.

Källa: Socialstyrelsen

Fakta

Resultaten bygger på enkätsvar från undersökningen ”Vanor och konsekvenser” från åren 2017 och 2021, förklarar Mats Ramstedt. Svar från omkring 8 000 yrkesverksamma kopplades ihop med svar om alkoholvanor.

Yrkena bland de som svarat delades in i enlighet med Standard för svensk yrkesklassificering.

Mest alkohol konsumerade vd:ar och andra chefer följt av snickare, murare och anläggningsarbetare samt restaurangpersonal.

Bland yrken med lägst självrapporterad alkoholkonsumtion fanns undersköterskor, grundskolelärare, fritidspedagoger och förskolelärare. Även socialsekreterare och sjuksköterskor låg långt ner på listan.

Källa: CAN