RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Inflationen sjunker mer än väntat
Inflationen sjönk oväntat mycket i augusti, ned till 1,2 procent enligt måttet KPIF. Energipriserna drar mest nedåt.
– De här siffrorna ger Thedéen råg i ryggen att fortsätta med räntesänkningarna, säger Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar.
Augustisiffran kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 1,4 procent enligt Bloombergs sammanställning. Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent.
I juli låg KPIF-inflationen på 1,7 procent, enligt SCB.
Lägre energipriser ligger bakom det mesta, enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Råg i ryggen
– De här siffrorna ger Thedéen råg i ryggen att fortsätta med räntesänkningarna och kanske sänka vid varje möte, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, om dagens siffror.
Hon anser dock inte att det här ger något högre tryck på Erik Thedéen och Riksbanken att dra till med en dubbelsänkning under hösten.
– Man får skilja på en ekonomi i lågkonjunktur och en ekonomi i kris. Vi har en ekonomi i lågkonjunktur och då tycker jag att man ska spara på krutet då en dubbelsänkning skulle kunna behövas om något sker i världen, vilket är mycket möjligt att det skulle kunna ske.
Förutom energipriserna gick även livsmedelspriserna ned i augusti. Även transportpriserna sjönk, bland annat priserna på utrikes flygresor, biluthyrning och drivmedel.
Dyrare kläder
"Prissänkningarna motverkades bland annat av högre klädpriser, vilket är säsongsnormalt", skriver SCB.
Exklusive energipriser låg KPIF-inflationen på 2,2 procent i augusti vilket är oförändrat jämfört med juli.
KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort.
Dagens inflationssiffra är ett avgörande beslutsunderlag för Riksbankens inför nästa räntebesked, som kommer den 25 september. Riksbanken har tidigare signalerat att ytterligare tre sänkningar av styrräntan kan komma i år.