DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Personalbrist – ny utmaning för krogbranschen

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Restriktioner släpps och restaurangbranschen vädrar morgonluft. Då har ett nytt problem uppstått.

Nu råder stor brist på kockar och serveringspersonal.

Från och med i tisdags kan restauranger ha öppet till klockan 22.30 även om begränsningen med fyra personer per bord ligger kvar.

Förändringen är högst välkommen för en bransch som varit extremt hårt ansatt under drygt ett års tid, mera oväntat är nu de utmaningar som uppstått när man förbereder sig inför den viktiga sommarsäsongen.

– Känslan nu är att det är brist på kockar, vilket man inte trodde att det skulle vara. Det är flera som har bytt bransch – fler än jag trodde – och det kommer att vara ett allvarligt problem för branschen, säger Peder Smith, grundare och vd till Bockholmengruppen med flera restauranger i Stockholmsområdet.

Facket ser en minskning

Hotell- och restaurangfacket har för TT:s räkning tagit ut siffror på antalet medlemmar utifrån en enskild månad, i vanliga fall presenteras dessa på årsbasis. I april var det 27 317 medlemmar medan i december 2019, det vill säga före coronapandemin, låg siffran på 29 112. Enligt vice ordförande Pim van Dorpel har den också historiskt sett legat på omkring 30 000, vilket nu visar på en nedgång.

– Vi ser i undersökningar att medlemmar har ett stort behov av trygghet och finns inte det inom våra näringar söker man sig till andra branscher, säger Pim van Dorpel.

Han poängterar att den osäkerhet pandemin orsakat för branschen gjort att många valt att tänka i andra banor.

– Tidigare kändes det väldigt tryggt att jobba inom servicebranschen, nu tänker många både en eller två gånger och man kanske fått en tankeställare om man blivit uppsagd.

Inte riktigt kommit i gång

Att det råder stor efterfrågan på restaurangpersonal bekräftas också vid en sökning i Arbetsförmedlingens platsbank. I nuläget finns exempelvis för Stockholmsregionen 213 annonser med 328 jobb.

– ... Men tittar man på antalet annonser i riket är det ungefär hälften av det antal vi såg 2019. Det vittnar om att branschen inte riktigt kommit i gång ännu. Det är fortfarande många som använder sig av exempelvis korttidspermitteringar, säger Annika Sundén, analysdirektör hos Arbetsförmedlingen.

Bland dem som nu söker personal via platsbanken återfinns just Bockholmengruppen som letar kockar, servitörer och hovmästare, bland annat när man nu ska öppna upp två nya restauranger i sommar.

Peder Smith beskriver det som "otroligt svårt" att hitta främst kockar och hans kollega restaurangchefen Marcus Karbin intygar utmaningarna.

– Vi har haft ute annonsen i en månad nu. Den första veckan kom in väldigt mycket fler sökande än nu och kompetensen var då också mycket högre. Nu är det sökande med mindre erfarenhet, jag gissar att de andra redan hunnit få jobb, säger Marcus Karbin.

"En generationsfråga"

Båda två tror dock att bristen inte enbart handlar om en osäkerhet hur framtiden ser ut för branschen, dessutom har många tagit tillfället i akt att omvärdera hur man vill jobba.

– De som är uppemot 40 år kanske har hittat ett annat jobb som är lika välbetalt eller bättre betalt än restaurangbranschen och blir man lite äldre så söker man en livskvalité och väljer bort restaurangbranschen.

Peder Smith lyfter samtidigt att redan före coronapandemin fanns rekryteringsproblem inom restaurangnäringen.

– Det är en generationsfråga. Det har funnits en jargong att jobba stenhårt och jobba långa pass. En ny generation frågar sig, "varför ska jag jobba så här, jag vill jobba med ett normalt schema", sådant som är självklart inom andra branscher.

Tobias Österberg/TT