ELKRISEN
Nya regler: Därför kan du tvingas betala dyrt för din solenergi – ”Går inte längre”
Nya beslut från Energimarknadsinspektionen kan bromsa expansionen av solenergi. Villaägare som vill sätta upp paneler kan nu få betala för nätförstärkningar. ”Man måste omedelbart ta bort solcellsbidragen”, säger elmarknadsexperten Mats Nilsson till TN.
Tidningen Näringslivet har i flera artiklar rapporterat om problemen med den snabbt växande expansionen av solenergi i villaområden.
Kortfattat kan man beskriva det ungefär enligt följande:
- Villaägare får gröna skatteavdrag för installation av solenergi på sina hustak.
- Villaägaren får också ett grönt skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme för den el som levereras till elnätet.
- Detta leder till att många villaägare överdimensionerar sina solcellsanläggningar för att mata ut ström på nätet.
- Eftersom elnätet är väldigt svagt längst ute i villaområden blir ansträngningen på elnätet väldigt hög. Det handlar om saker som övertoner, spänning och brus som sätter press på den bakomliggande utrustningen.
- Nätägaren behöver då förstärka elnätet vilket är väldigt dyrt. Det handlar exempelvis om nytt och mer omfattande elnät men beroende på hur mycket solceller det rör sig om kan det också vara bakomliggande utrustning som nätstationer som behöver byggas om.
- Kostnaden för denna utrustning hamnar på nätavgiften som betalas av hela kundkollektivet i området.
Av denna orsak har Tidningen Näringslivet tidigare benämnt det hela som ett omvänt Robin Hood-bidrag eftersom de mindre förmögna i lägenheter indirekt subventionerar villaägare via elräkningarna för att de ska kunna bygga stora överdimensionerade solcellsanläggningar och samla på sig gröna bidrag.
Villaägarna kan behöva betala nätförstärkningar
I dagarna har situationen tagit en ny vändning sedan Energimarknadsinspektionen (Ei) fattat ett beslut på ämnet.
Bakgrunden är att bolaget C4 Elnät AB i Kristianstad kommun i ett fall begärt en avgift på 116 000 kronor och i ett annat fall nästan 1,1 miljoner kronor för att ansluta kundernas nya solcellsanläggningar, med motiveringen att nätet inte klarar av att ta emot elen utan behöver förstärkas, skriver Dagens Industri i en artikel.
Kunderna tyckte inte att detta var rimligt utan begärde prövning hos Ei som nu går på elnätsbolagets linje även om man kraftigt sänker beloppen till cirka 50 000 kronor respektive 93 000 kronor.
Beslutet får solenergins branschorganisation Svensk Solenergi att rasa.
”Besluten kan försvåra för utbyggnaden av solkraft i områden där elnätsförstärkningar krävs eftersom Ei slår fast att nätföretagen har rätt att ta ut anslutningsavgift i de fall de behöver genomföra förstärkningar”, skriver branschorganisationen i ett uttalande och fortsätter:
”Tidigare har Ei ansett att installation av produktion inom befintlig huvudsäkring inte utgör en ny anslutning och därför inte ska beläggas med anslutningsavgift. Att frångå denna praxis skapar orimliga konsekvenser för de hushåll som triggar en elnätsförstärkning. Det blir tydligt när man jämför med laddning av elbilar: när ett hushåll skaffar en elbil som kräver nätförstärkning, är det orimligt att detta hushåll ensam ska betala tiotusentals kronor för att ladda bilen, medan grannar som redan laddar slipper betala. Samma princip borde gälla för solceller”.
”Bra att man bromsar utvecklingen”
Mats Nilsson, elmarknadsanalytiker och docent i miljöekonomi, vid Södertörns Högskola tycker att det är bra att man bromsar utvecklingen.
– Jag förstår att solcellsbranschen förstås vill sälja och installera solpaneler och det är förstås helt i sin ordning att människor köper solceller till sina villor. Men man måste omedelbart ta bort skatteavdraget på 60 öre per kilowattimme så att villaägarna inte har incitament att bygga överdimensionerade solcellsanläggningar. Det är faktiskt helt galet att det tillåts pågå, vart är politikerna? Här får ju kundkollektivet betala för att man bygger överdimensionerat elnät för att villaägare ska kunna komma åt gröna avdrag, säger han till Tidningen Näringslivet.
Om man bara ser till att så snabbt som möjligt få bort skatteavdraget så tror han att problemet kommer att lösa sig automatiskt.
– När det är väldigt soligt och fint ute så brukar det ofta vara ganska låga eller till och med negativa elpriser eftersom efterfrågan på el inte är så hög vilket betyder att man då får väldigt lite betalt eller kanske till och med betala för att leverera strömmen. Jag tror inte att så många villaägare kommer att vilja sätta upp stora solcellsanläggningar under de premisserna. För de som redan har stora anläggningar uppmuntras man då också att skaffa ett eget batteri vilket så klart är positivt.
Och det finns risker med för snabb utveckling av solenergi. Tidningen Näringslivet har skrivit om hur halva Belgien riskerar att få sina solpaneler bortkopplade – och vad det verkar kan systemoperatören behöva gå in och manuellt styra dem för att undvika systemhaverier.
Tyskland varnar för blackouter
Nyligen har Tyskland också varnat för blackouter på grund av kraftigt växande solenergi. Gemensamt för båda, menar Mats Nilsson, är just att EU och dess olika länder ofta har väldigt generösa bidragssystem av olika slag för installationer av solenergi vilket lett till kraftiga utrullningar av både stora parker och solenergi för privatkonsumtion.
– Man måste bara ta bort alla bidragen så att solenergin kan växa på marknadens förutsättningar. På kontinenten har man ju varit ännu mer aggressiv än i Sverige när det gäller bidragen.
Den stora utmaningen för solceller generellt, som Mats Nilsson ser det, är att solenergi i Sverige i stort sett endast producerar under sommarhalvåret, medan vi i Sverige har högst behov av elektricitet på vintern när solen inte kravlar över horisonten.
Systemet måste alltid dimensioneras efter den högsta förbrukningen så oavsett hur mycket solenergi som finns under sommaren så måste det finnas andra kraftverk när solen inte lyser – om vi inte ska styra om vår ekonomi till solens mönster helt enkelt.
– Om dessa kraftverk då drar ned sin produktion när solen lyser starkt så betyder inte det nödvändigtvis att man sparar så där jättemycket. Många kraftverk har ju personal och rörliga kostnader. Då behöver man ta bättre betalt under timmar när solen inte lyser och som konsekvens får du ett högre elpris totalt sett.
– Sen har jag en stor tilltro till marknaden så om man bara tar bort alla bidrag så kommer det nog att komma in lämpliga mängder solenergi av sig självt. En viss del flexibilitet kanske kommer in.