DEN SVENSKA EKONOMIN

Lagförslaget riskerar slå ut bransch – ”Gör det svårare för mindre bolag”

Regeringens planer på att försvåra konsumtionslån kommer inte att minska skuldsättningen, men riskerar däremot att krossa en hel bransch. Det säger Swedish Fintech Associations generalsekreterare Roslana Cederhage, till SvD.

Svenskarnas skuldberg är rekordhögt men regeringens förslag om krav på banktillstånd är fel väg framåt, menar branschorganisationen Swedish Fintech Association. Bild: Jessica Gow/TT

I syfte att motverka svenskarnas skuldsättning vill regeringen att endast banker ska få låna ut pengar. I dag finns det enligt SvD ett 70-tal företag i Sverige som ger ut konsumtionslån utan att vara banker – för närvarande krävs det nämligen bara att ha tillstånd för konsumentkrediter från Finansinspektionen.

Finansinspektionen ser enligt uppgifter till SvD förändringen som en möjlighet att bli av med ”mindre seriösa aktörer”, men branschorganisationen Swedish Fintech Association är starkt kritisk.

– Förslaget åtgärdar inte överskuldsättningsproblematiken, utan gör det bara svårare för mindre bolag att ta sig in på finansmarknaden, säger generalsekreteraren Roslana Cederhage till tidningen.

SvD: ”Man slår undan benen på en hel bransch”