DEN SVENSKA EKONOMIN

Ekonomer: Här är satsningarna Svantesson måste prioritera

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) går budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen för att överlämna vårpropositionen och vårändringsbudgeten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ökade hushållsstimulanser, kompetensutveckling och sänkta arbetsgivaravgifter. Det är åtgärder som ekonomerna efterfrågar i regeringens budgetproposition för 2025, skriver Di.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, ser positivt på regeringens insatser men efterfrågar ytterligare stimulans för hushållens konsumtion. Reformutrymmet på 60 miljarder kronor, borde öppna för detta.

– Med tanke på hur mycket real köpkraft som har försvunnit de senaste åren, så borde man lägga en rejäl slant av de här 60 miljarderna på skattesänkningar till hushållen, säger han till Di.

Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, vill se mer infrastruktursatsningar eftersom det mesta kommer att går till underhåll på bekostnad av fler nyinvesteringar. Han vill även se större utbildningssatsningar för arbetslösa.

Samtidigt efterfrågar Maria Mikkonen, chefsekonom på branschorganisationen Svensk Handel, att de nya forskningssatsningarna också riktas mot handelssektorn och en bredare sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Dagens industri: Ekonomerna kräver mer av Svantesson