BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Unik satsning: Så ska brottsvågen stoppas – ”Tillsammans kan vi nå längre”

Lena Nitz, Svenskt Näringslivs expert på brott och trygghetspolicy. Bild: Johan Nilsson/TT, Stefan Tell, Björn Larsson Rosvall/TT

Den organiserade brottsligheten kostar företagen och samhället miljarder – varje år. Nu går näringslivet, myndigheter, fackliga organisationer och akademin samman i en unik satsning för att stoppa utvecklingen. ”Målet är ju att nå längre än vad varje organisation hade gjort själva”, säger Lena Nitz på Svenskt Näringsliv.

Under de senaste åren har den organiserade brottsligheten ökat kraftigt och omsätter nu mellan 100 och 150 miljarder per år.

– Den organiserade brottsligheten har blivit ett växande och komplext hot mot både näringslivet och samhället. Genom att utnyttja företag för att bedriva illegal verksamhet som penningtvätt, bedrägerier och svartarbete, skapar kriminella nätverk allvarliga störningar i den ekonomiska strukturen, säger Lena Nitz, Svenskt Näringslivs expert på brott och trygghetspolicy.

– Detta leder till ojämlika konkurrensvillkor, där laglydiga företag får svårare att hävda sig och riskerar att konkurreras bort. Dessutom påverkas hela samhället genom förlorade skatteintäkter och ett försämrat arbetsliv, vilket drabbar både arbetstagare och konsumenter.

Nu lanseras ett nytt projekt som fått benämningen Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB). En av de deltagande parterna är Svenskt Näringsliv.

– Det här samarbetet syftar till att stärka Sveriges förmåga att bekämpa organiserad brottslighet med fokus på den kriminella ekonomin. Det unika är att det samlar myndigheter, näringslivet, fackliga organisationer och akademin i ett strukturerat samarbete för att effektivt motverka brottslighetens påverkan på ekonomin, näringslivet och samhället.

I samarbetet deltar Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Tullverket, Södertörns högskola och även Svenskt Näringsliv och Stockholms Handelskammare samt fackförbunden LO och TCO.

– Genom den här tvärsektoriella samverkan ska vi arbeta med att utveckla nya metoder och verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet och kriminell ekonomi. SMOB innebär kompetensutveckling, förbättrad samverkan, stärkt analytisk kapacitet och innovation för att utveckla förmågan att hitta effektiva lösningar. Målet är ju att tillsammans nå längre än vad varje organisation hade gjort själva.

Nätverket lanseras under ett seminarium i Riksdagen den 17 september.

– Projektet ska pågå fram till maj 2027, och just nu byggs arbetet upp för att skapa en stark och långsiktig grund. Målet är att projektet ska övergå till en permanent inrättning, som skulle säkerställa att kampen mot organiserad brottslighet och den kriminella ekonomin fortsätter på lång sikt. Jag tror verkligen att ett sådant här tvärsektoriellt samarbete är avgörande för att effektivt bekämpa den kriminella ekonomin.

Hon lyfter fram att ett tryggt, demokratiskt och rättssäkert samhälle är en förutsättning för ett bra företagsklimat.

– Vi får inte glömma att när vi bekämpar den kriminella ekonomin behöver vi samtidigt värna de seriösa företagen.