Historiska stadskärnor hotade av regnkaoset
Vattenmassorna från ovädret Boris fortsätter att sprida kaos i centrala Europa. I Budapest arbetar soldater och tusentals frivilliga frenetiskt med fördämningar, och även Wroclaws världsberömda gamla stad i Polen är i fara.
– Det är inte över, inskärper pressavdelningen i den österrikiska regionen Burgenland enligt nyhetsbyrån APA.
Efter den senaste veckans skyfall har vattennivåerna i floder och sjöar stigit och stigit i delar av bland annat Polen, Tjeckien och Österrike. Men efter fortsatta evakueringar in på tisdagsdygnet anades senare under dagen en ljusning – i huvudstaden Wien och omgivande Niederösterreich verkar vattennivåerna ha kulminerat, rapporterar APA.
Men längre nedströms i flera av Europas största floder är läget fortsatt kritiskt.
I Ungerns huvudstad Budapest har militär satts in för att förstärka fördämningarna längs Donau. Även stora skaror frivilliga fyller och staplar sandsäckar i hopp om att rädda flodnära fastigheter.
Ända till fredag
Men lågt belägna kajer samt halva Margaretaön, det välkända turistmålet mitt i staden, har spärrats av – där ses det som oundvikligt att vattnet tar över, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Ett annat världskänt besöksmål, de gamla stadsdelarna i polska Wroclaw, är också i fara. Där är prognosen att vattnet i floden Oder fortsätter att stiga ända till fredag. Liknande scener som i Ungern utspelas när tusentals människor langar sandsäckar, i hopp om att fördämningarna ska hålla i staden som är jämförbar i storlek med Göteborg.
"Vi och våra djur är extremt tacksamma för all hjälp", hälsar stadens zoo i en vädjan om fler frivilliga på tisdagen, skriver AP.
"Kämpade för vårt hem"
Söder därom har befolkningen kämpat för att rädda staden Nysa. Borgmästaren Kordian Kolbiarz utlyste i måndags allmän evakuering av hela staden, som har 44 000 invånare. Men på tisdagen meddelar han enligt polska medier att "allt tyder på" att staden klarar sig.
"De kedjor folk bildade för att rädda vår stad var otroliga", skriver han. "Tack – vi kämpade för vårt hem, våra familjer, vår framtid".
Ett antal dödsoffer har krävts i flera länder – förutom Österrike och Polen bland annat i Tjeckien och Rumänien – i samband med det djupa lågtrycket Boris.
Ovädret har stått nästan stilla sedan i mitten av förra veckan, med skyfall och hårda vindar. Nu när det börjar lätta i Centraleuropa drar de mörka molnen vidare till norra Italien, där det varnas för extremväder de närmaste dagarna.
Henrik Samuelsson/TT