DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

S-profil: Svårt förstå krav på kortad arbetstid

Lars Stjernkvist, tidigare riksdags- och kommunpolitiker för Socialdemokraterna. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Kortare arbetsdagar eller inte? Frågan har bland annat plockats upp av Socialdemokraterna som föreslår 35 timmars arbetsvecka.

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i S, ställer sig frågande till krav om en generellt kortare arbetstid.

– Jag har lite svårt att förstå det, säger han.

En socialdemokratisk arbetsgrupp presenterade i somras ett förslag på en förkortad arbetsvecka – från traditionella 40 timmar per vecka till 35 timmar.

Även Miljöpartiet förordar kortare arbetsvecka precis som en del fackförbund, inte minst inom vården där arbetstiden var den stora stötestenen i samband med sommarens strejk.

Kritiska röster

Men kritikerna är också många. Man menar bland annat att det kostar för mycket och att det redan i dag råder brist på personal inom flera sektorer.

Lars Stjernkvist, tidigare riksdags- och kommunpolitiker för Socialdemokraterna, har haft i uppdrag att titta på hur arbetsmarknaden kan förbättras för att människor ska orka jobba ett helt yrkesliv.

– Jag har personligen svårt att förstå kravet på en generell arbetstidsförkortning, säger han.

Krav på välfärden

Utredningen har inte tittat på just frågan kring sänkt arbetstid. Men rapporten konstaterar att det finns stora utmaningar framåt på arbetsmarknaden, inte minst vad gäller förändringar i demografin – barnafödandet går ner samtidigt som den åldrande befolkningen blir allt större vilket i sin tur kommer ställa allt större krav på välfärden.

En generell arbetstidsförkortning skulle inte bidra till att lösa den ekvationen, menar Stjernkvist.

– Om det är så att vi behöver mer folk och mer resurser till vården och omsorgen, varför ska vi då samtidigt lägga stora resurser på att sänka arbetstiden inom många områden där vi också har brist på arbetskraft men inte samma problem med arbetsmiljön? Det har jag lite svårt att förstå.