DET SVENSKA LANTBRUKET

Klimatförändringarna ger nya villkor för vinproducenter

Sveriges nordligaste vingård på Selaön i Mälaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I takt med klimatförändringarna flyttar Sverige fram sin position som vinproducent. Det rapporterar Di.

Klimatförändringar ger Sverige nya odlingsmöjligheter. Forskare ser potential för att grödor som nötter, frukter som persika samt baljväxter som soja kan växa i det varmare svenska klimatet, vilket öppnar för ökad självförsörjning.

– Vi har idag svenska viner av hög kvalitet. Vi har viner med bibehållen syra, något man har tappat på många andra håll. Det är idag svårt att hålla en hög syra naturligt i druvmusten i de södra delarna av Europa på grund av klimatförändringarna. Det är ett stort problem, säger Lotta Nordmark, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp med fokus på trädgård och frukt- och bärodling, till Di.

Di: Svenskt vin och nya grödor i klimatkrisens spår