DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Fortsatt tungt för handeln

Det ser fortfarande svalt ut för sällanköpshandeln. Arkivbild. Bild: Vegard Grøtt/NTB/TT

Trots räntesänkningar och lägre inflation förväntas inte handeln ta fart. Allra värst bedöms det bli för sällanköpsvaruhandeln, enligt HUI:s konjunkturprognos.

HUI Research som ägs av branschorganisationen Svensk handel, spår att räntesänkningarnas effekt kommer att dröja. Detaljhandelsprognosen för 2024 skrivs ned från en tidigare uppgång med 2,0 procent i löpande priser till 1,5 procent och från 1,0 till 0,5 procent i fasta.

För 2025 ligger samtidigt prognoserna kvar, en uppgång på 3,5 procent i löpande priser (2,0 procent i fasta priser).

"Återhämtningen förväntades vid den senaste prognosperioden börja under försommaren och påverka handeln positivt under hösten men har ännu inte inträffat. Hushållen har visat sig vara mer återhållsamma än förväntat, vilket skjuter upp återhämtningen", skriver HUI i sin prognos.

Framför allt handlar det om att den så kallade sällanköpshandeln har det fortsatt tufft. För sport- och fritidshandeln justeras prognosen för 2024 ned medan prognosen är oförändrad för det kommande året. Ännu värre bedöms läget vara för elektronik- och vitvaruhandeln.

"En återhämtning väntas börja under hösten men försäljningen under Black Friday och julhandeln blir avgörande för årets utfall", skriver HUI.