DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Debatt: Arbetsförmedlingens inkompetens slår mot en hel bransch

Många av landets bagerier letar med ljus och lykta efter arbetskraft samtidigt som de motarbetas av Arbetsförmedlingens prognoser, menar debattörerna. Bild: Jens Meyer

Det råder stor brist på arbetskraft hos landets bagerier, men enligt Arbetsförmedlingen finns det små möjligheter att få arbete som bagare. ”Hur kan en myndighet som ska ge kvalificerad information vara så fel ute?” undrar Martin Lundell på Sveriges bagare och konditorer och Thomas Byström på Företagarna i ett debattinlägg på Altinget.

Eftersom Arbetsförmedlingen förlitar sig på kontakt med endast ett fåtal företag blir myndighetens prognoser över arbetsmarknaden inte tillförlitlig. Det menar Martin Lundell, vd Sveriges bagare och konditorer samt ordförande Sveriges hantverksråd, och Thomas Byström, ansvarig branschförbunden Företagarna, som i ett debattinlägg på Altinget riktar kritik mot myndighetens metoder.

”Myndigheten behöver höja sin ambitionsnivå och ta hjälp av experter med branschkunskap så att deras bild av arbetsmarknaden överensstämmer med verkligheten” skriver de.

Altinget Debatt: Skyll på Arbetsförmedlingen om det blir brist på nybakade bullar