ELKRISEN

EU:s storkunder: Hjälp oss stoppa rysk gas

Belgiens energiminister Tinne Van der Straeten, här till vänster i bild, vill att EU lägger sanktioner mot flytande rysk gas. Här talar den belgiska ministern med flera kollegor vid ett ministermöte i Bryssel i mars. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Ekonomi (TT)

Flytande rysk fossilgas flödar fortsatt till Europa, trots kriget och de många sanktionerna. Belgien – som är en av storimportörerna – vädjar om hjälp att sluta.

Den belgiska regeringen har "lyft på varenda sten" och försökt begränsa inflödet av flytande rysk fossilgas, men det har inte fungerat, säger energiminister Tinne Van der Straeten till Financial Times.

Bolag som använder till exempel jättehamnen i belgiska Zeebrygge för dessa gastransporter har begränsade möjligheter att bryta långtidskontrakt med parter i Ryssland.

– Vi behöver en europeisk strategi, säger Van der Straeten till FT.

Nederländernas klimatminister Sophie Hermans har meddelat att hon kommer att ta upp denna fråga när unionens energiministrar samlas i oktober.

"Det finns inga andra alternativ där vi kan ogiltigförklara privata avtal utan att det finns ett sanktionsbeslut från EU-kommissionen att applicera", meddelade ministern i ett brev till det nederländska parlamentet tidigare i veckan.

Under den senaste tiden har det kommit fler tankfartyg lastade med rysk fossilgas till storhamnen i Rotterdam, jämfört med tidigare under Rysslands storskaliga invasionskrig i Ukraina, enligt Hermans.

På EU-nivå har det beslutats om ett förbud för vidaretransport av rysk gas genom unionen till tredje land, men beslutet fattades i juni och har ännu inte trätt i kraft.

Ett mer skarpt beslut om sanktioner kräver enighet och där antas primärt Ungern sätta sig på tvären.