DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Ledare: Det är klyftan mellan företagen och beslutsfattarna som ställer till det

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är sedan 2013 kommunstyrelsen ordförande i Malmö, som trillar ned åtta placeringar till plats 175 av landets 290 kommuner i Svenskt näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat. Bild: Johan Nilsson/TT

Om bara politiker och tjänstemän skaffar sig lite bättre attityd finns potential för ett bättre företagsklimat i fler städer. Det skriver Moa Berglöf i en ledare i HD-Sydsvenskan med anledning av Svenskt Näringslivs färska ranking av kommunernas företagsklimat.

Flera skånska kommuner, som Burlöv, Landskrona, Staffanstorp, Höganäs och Perstorp, gjorde bra ifrån sig i Svenskt Näringslivs rankning av det lokala företagsklimatet. Sämre gick det för de skånska storstäderna Malmö, Lund och Helsingborg.

Anledningen? Attitydproblem, enligt ledarskribenten Moa Berglöf. I Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan ger hon en dyster och segdragen trend av beslutsfattare och företagare som står långt ifrån varandra.

”Nyckeln till framgång? I mångt och mycket handlar det om just den nämnda inställningen till företagandet i kommunen – en faktor som både tjänstemän och kommunpolitiker dessutom har full rådighet över”, skriver hon.

HD-Sydsvenskan: Nyckeln till framgång finns i Burlöv