NORDENS EKONOMIER

Kunglig assistans när historiska börshuset byggs upp på nytt

Kung Frederik av Danmark lägger grundstenen för återuppbyggnaden av Börsen i Köpenhamn. Bild: Ida Marie Odgaard

Det ikoniska börshuset i Köpenhamn ska återställas till sitt ursprungliga skick efter den omfattande branden i våras. Byggnaden, där bland andra Dansk Ehrverv huserar, blev närmast totalförstörd i branden. ”Ska man jämföra med något så är det Notre Dame i Paris”, säger Lars Daugaard Jepsen, underdirektör hos den danska näringslivsorganisationen, till Ekot.

Den 16 april i år brann Börsen i Köpenhamn och den ikoniska byggnaden, med anor från 1600-talet, fick omfattande skador. Nu ska dock byggnaden renoveras med samma metoder och med samma material som den hade tidigare, rapporterar Ekot.

Arbetet inleddes den 26 september med hjälp av bland andra Danmarks kung Frederik, som var på plats för att lägga den första stenen. Vad renoveringen kommer att kosta och hur lång tid arbetet kommer att ta kommer enligt Sveriges radio att meddelas i december.

– Ska man jämföra med något så är det med återuppbyggnaden av Notre Dame i Paris, säger Lars Daugaard Jepsen, underdirektör vid Dansk Ehrverv och den som leder arbetet, till Ekot.

Sveriges Radio: Efter branden – nu ska börsen byggas upp på nytt