DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Debatt: Äldreomsorg i privat regi är billigare för göteborgarna

Genrebild. Bild: Mickan Mörk / TT

Att lägga skattepengar på att renovera gamla äldreboenden när det finns lediga platser hos privata aktörer är kostsamt för göteborgarna. Det skriver Mattias Tykesson (M) på GP Debatt.

Mattias Tykesson lyfter att det idag är billigare för staden med en vård- och omsorgsplats i extern regi (cirka 800 000 kr per år), än i egen regi (cirka 840 000 kr per år), och att 60 procent av de kommunala äldreboendena är byggda mellan 1910 och 1979.

”I stället för att motverka externa aktörer och lägga hundratals miljoner på kostsamma reinvesteringar i egen regi, måste Göteborgs stad kunna öppna upp för att hyra lokaler av externa aktörer. Man bör också höja det maxtak på 700 platser i extern regi som finns i dag. På så sätt skulle skattepengarna i stället kunna gå till att utveckla en vård och omsorg av absolut bästa kvalitet. Göteborg skulle kunna bli Sveriges bästa stad att åldras i”, skriver han.

Om debattören: Mattias Tykesson (M) är 2:e vice ordförande i stadsfastighetsnämnden och ledamot i äldre samt vård- och omsorgsnämnden.

GP Debatt: Släpp det ideologiska motståndet mot privata äldreboenden