KOMPETENSKRISEN

Från vd till undersköterska: ”Jag har mer att ge”

”Jag känner ju att jag har mer att ge. Och vården skriker efter människor”, säger Maria Schönefeld som efter en lång chefskarriär skolar om sig till undersköterska. Bild: Fredrik Beskow

”Om vi ska klara av hela vårt pensionssystem måste vi arbeta längre”. Det säger blivande jobbonären Maria Schönefeld som lämnat vd-stolen för en karriär som undersköterska, till DN.

Var tredje person över 60 år antingen är eller planerar att bli jobbonär och kombinera arbete med pension, visar en rapport från Linköpings universitet.

En av dem är Maria Schönefeld, 64 år, som precis lämnat vd-jobbet på Prevent och en lång chefskarriär för en ny fas i yrkeslivet – som undersköterska. Nästa sommar när hon fyller 65 är hon klar med sin utbildning.

För henne är det inte ekonomin som är drivkraften att fortsätta att jobba efter 65 utan en önskan att bidra och att kunna ”göra stor skillnad för enskilda personer”.

– Jag känner ju att jag har mer att ge. Och vården skriker efter människor.

Maria Schönefeld ser det också ur ett samhällsperspektiv.

– Om vi ska klara av hela vårt pensionssystem måste vi arbeta längre. Om vi kan och har möjlighet måste arbetslivet förlängas.

DN: Maria går från vd till undersköterska