EU:S FRAMTID

EP-chefen: Så lobbar du mot parlamentarikerna

Sophia Bengtsson, kanslichef på Centerpartiets Brysselkansli. Bild: Privat, Wiktor Nummelin / TT

Centerpartiets kansli i Europaparlamentet får hundratals förfrågningar från lobbyister varje vecka. För TN delar kanslichefen Sophia Bengtsson med sig av sina bästa tips för hur lobbyister ska nå fram till parlamentarikerna. ”Se till att du vet om ledamoten är en man eller kvinna”, säger hon.

Sophia Bengtsson, kanslichef på Centerpartiets Brysselkansli, berättar att kansliet får hundratals förfrågningar från lobbyister varje vecka.

– Tyvärr blir vi ofta kontaktade av lobbyister som inte har gjort sin grundresearch innan de kontaktar oss. Vi har inte tid att hjälpa lobbyister att navigera, så det underlättar för alla att man läser på innan man tar kontakt, säger hon.

Bland annat vet inte lobbyisterna vilka utskott som parlamentarikern sitter i, berättar hon.

– Det kan också vara så att de kontaktar oss i helt fel skede, då vi inte kan göra något. För att få ett bra samarbete mellan två olika världar så behövs det alltid att man förstår varandra lite bättre.

Hon menar att det är svårt att uppskatta hur stor del av arbetet som består att ha kontakt med lobbyister.

– Vi har en person på vårt kontor som är ansvarig för att se över de förfrågningar som vi får. Vi blir kontaktade av hundratals lobbyister varje vecka så vi måste alltid försöka prioritera.

– Skulle vi tacka ja till alla lobbyister som hör av oss så skulle ledamöterna aldrig kunna göra något annat.

Hon menar att parlamentarikerna också i sin tur är beroende av lobbyister.

– I vissa skeden så söker vi också kontakt med lobbyister. Till exempel när vi ska ta fram ny lagstiftning så vill vi prata med företag eller lobbyorganisationer om deras input.

– Under förra mandatperioden arbetade vi till exempel mycket med arbetsmarknadsfrågor, då blir det naturligt för oss att kontakta fackföreningarna och näringslivet inför omröstningar i utskotten.

För att hjälpa lobbyisterna valde hon nyligen att dela med sig av några tips på Linkedin, som TN nu också kan dela:

  • Håll koll på den officiella kalendern för Europaparlamentet. Professionella lobbyister borde ha koll på när ledamöterna är i Bryssel, vilka veckor utskotten hålls och när deadline för olika steg i lagstiftningen sker. På så sätt kan man som lobbyist maximera sin nytta gentemot politikerna. Om du som lobbyist vill skapa ett bra samarbete med politiker i Europaparlamentet så måste du förstå hur institutionen fungerar.
  • Gör din research innan du kontaktar en ledamot i Europaparlamentet. Vilka utskott sitter personen i? Har personen uttalat sig i media om någon specifik fråga? Varför är den här personen relevant för just ditt syfte?
  • Första gången du kontaktar en ledamot, se till att inte skicka ett generiskt mejl, utan det ska märkas att du gjort din research.
  • Se till att du vet om ledamoten är en man eller kvinna, och att du har koll på vad hen heter.
  • Har du mejlat och det gått några timmar men du inte fått svar? Ring inte! Tjänstemännen hos parlamentarikerna får tiotals sådana samtal varje dag, och det enda svaret du någonsin kommer få är: skicka mejlet igen. Parlamentariker får mejl från hundratals lobbyister varje vecka, ibland fler.
  • Kom ihåg att Europaparlamentarikerna är väldigt upptagna. De springer mellan möten, avstämningar, intervjuer, utskottsmöten och voteringar varje dag. Du måste visa hur du kan bidra till politikernas arbete och inte slösa någons tid.
  • Ett tips till svenska lobbyister är att kontakta andra än de svenska parlamentarikerna. Vi är bara 21 svenska parlamentariker, så vi kan ju inte driva en fråga helt på egen hand, dessutom är det ofta så att vi redan har koll på de svenska lobbyisternas intressen.