TYSKLANDS EKONOMI

Efter biljättens vinstvarning – fler att vänta

Volkswagenbilar på en parkering i Tyskland. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

För andra gången i år tvingas biljätten Volkswagen att vinstvarna. Fler liknande besked är att vänta för en krisande tysk bilindustri, enligt en analytiker.

Bara ett par månader efter det förra beskedet så tvingas nu Volkswagen åter igen att revidera ned sin prognos. Från att tidigare beräknat att leverera 9,5 miljoner bilar ligger den nya prognosen på 9 miljoner vilket innebär ett intäktstapp på nästan 20 miljarder dollar.

Volkswagen är dock inte ensamt, Mercedes-Benz och BMW brottas också med vikande försäljning på världens största bilmarknad, Kina, och båda två bjässarna har nyligen meddelat vinstvarningar. Dessutom finns en oro för ett handelskrig mellan Kina och Europa.

– När det gäller Mercedes förväntar vi oss att ytterligare vinstvarningar ska komma, säger analytikern Giacomo Reghelin, knuten till Bloomberg.

Utmaningarna för den tyska bilindustrin ses nu som så pass allvarliga att det även blivit en fråga på politisk nivå. Tyskland är dock inte ensamt i Europa och branschorganisationen Acea har nyligen krävt att man omprövar utfasningen av fossildrivna bilar för att stötta branschen.