DEN SVENSKA EKONOMIN

Svensk Handel: Inga tecken på ökad konsumtion

Lägre räntor och inflation glädjer handlarna, men konsumtionen har inte börjat öka, enligt Sofia Larsen, vd på branschorganisationen Svensk Handel. Arkivbild Bild: Caisa Rasmussen/TT

Lägre inflationen och räntor påverkar handlarnas syn på framtiden i positiv riktning, enligt branschorganisationen Svensk Handels månatliga Handelsbarometer. Men konsumtionen ökar inte, enligt mätningen.

"Det är uppenbart att en längre period av låga inflationsutfall och räntesänkningar gör att handlare åter vågar tro på en ljusare framtid", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i en skriftlig kommentar.

"Det går emellertid inte att se några tecken på ökning av hushållens konsumtion ännu, vilket talar för att vägen tillbaka kan bli lång", tillägger hon.

Svenska handlare i samtliga delbranscher såg i september något ljusare på kommande tre månader än de gjorde i senast föregående barometer.

För e-handeln har framtidsindikatorn till och med klättrat över 100-strecket, medan det fortfarande är under "det neutrala värdet" för butiker och partihandel.