JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Sverige har minst andel kvinnliga företagare i Norden

I Sverige har nästan dubbelt så många män som kvinnor startat ett eget företag (22,4 procent mot 40,4 procent). Bild: Pressbild

Sverige har den lägsta procentandelen kvinnliga entreprenörer i Norden och Baltikum. Det visar en ny undersökning från Visa.

Enligt undersökningen är kvinnor fortsatt kraftigt underrepresenterade som företagare i många av näringslivets olika branscher. I Sverige har nästan dubbelt så många män som kvinnor startat ett eget företag (22,4 procent mot 40,4 procent). Dessutom har Sverige den lägsta procentandelen kvinnliga entreprenörer i Norden och Baltikum.

För att stötta kvinnliga entreprenörer i Sverige lanserar Visa för tredje året i rad initiativet She’s Next, som är ett stipendieprogrammet där de delar ut 10 000 euro vardera till tre kvinnoägda företag i Sverige, inklusive ett års personlig affärscoachning.

”Med She's Next vill vi lyfta fram betydelsen av kvinnliga entreprenörer och rikta resurserna dit de behövs som mest - särskilt i utmanande ekonomiska tider. Stipendieprogrammet riktar sig till kvinnliga entreprenörer som behöver stöd och kapital för att kunna växa, driva och finansiera sina småföretag”, säger Philip Konopik, Regional Managing Director för Visa i Norden och Baltikum, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Sverige sämst i Norden: Visa satsar på kvinnliga entreprenörer med She's Next