TYSKLANDS EKONOMI

Tysk handelstidning: ”ThyssenKrupp överväger att stoppa sitt gröna miljardprojekt”

En koksanläggning från ThyssenKrupp ångar dygnet runt för det närliggande stålverket i Duisburg, Tyskland. Bild: Martin Meissner

Den tyska industrikoncernen ThyssenKrupp överväger att avbryta det miljardtunga flaggskeppsprojektet, att ställa om sina stålverk till att producera grönt stål med hjälp av vätgas. Det skriver affärstidningen Handelsblatt.

Enligt interna dokument har ledningen under vd Miguel Lopez inlett en grundlig översyn av det pågående projektet. Det menar den tyska affärstidningen Handelsblatt som också refererar till källor inom företagskretsar.

Projektet är ett av Tysklands mest prestigefyllda när det gäller grön omställning och näringsminister Robert Habeck (De Gröna) har personligen engagerat sig starkt.

Enligt tidningen utreds nu fyra alternativ där ett av dem är att helt stoppa bygget av den påbörjade anläggningen. Detta skulle medföra höga kostnader samt sannolikt påverka statliga bidrag.

För att bygga en nödvändig direktreduktionsanläggning har den tyska regeringen enligt tidningen exempelvis utlovat bidrag på två miljarder euro och ungefär en fjärdedel har redan betalats ut.

De alternativa scenarier som övervägs är att använda en direktreduktionsanläggning i kombination med elektrisk ljusbågsugn, att använda en smältreduktionsugn eller att stålproduktionen helt och hållet skulle baseras på elektriska ljusbågsugnar.

Företagets talesperson har däremot upprepat att ThyssenKrupp står fast vid sitt engagemang för grön omställning.

Handelsblatt: ”Thyssen-Krupp prüft Stopp von grünem Milliardenprojekt”