KOMPETENSKRISEN
Han är silvermedaljören som alltid kommer att ha jobb
Flygteknikern Fredrik Cederlöw kom tvåa i Yrkes-VM. Efter fem år av yrkesutbildningar vet han att han alltid kommer att jobba med flyg. Nu uppmanar han fler att göra som han. ”Du har ju ett jobb efter utbildningen, nästan garanterat”, säger han.
Hur går det till att bli världens näst bästa flygtekniker? Det vet 24-årige Fredrik Cederlöw. I Yrkes-VM (WorldSkills) i Lyon kammade han för några veckor sedan hem silvermedaljen. Det har varit några omtumlande veckor, men nu har han börjat landa och kommit tillbaka till jobbet på SAAB i Ljungbyhed i Skåne.
− Ja. Nu har det gått lite tid, säger han och berättar att han bland annat har blivit intervjuad mycket i media och blivit firad av sin skola.
Flygintresset har funnits med länge. Och när han inte riktigt visste vad han skulle göra i skolan blev det att han började läsa till flygmekaniker på yrkesgymnasiet i Ljungbyhed. Därefter fortsatte han på yrkeshögskolan på samma plats och är nu färdig flygtekniker.
Vad är det som är så roligt med flygplan?
− Det är roligt att hålla på med dem. Det är lite annorlunda och man får göra väldigt mycket olika grejer. Både el och mekanik, så det är väldigt varierat, vilket är kul.
Efter fem års utbildning har han nu jobb på SAAB i Ljungbyhed – precis bredvid skolan. Som de flesta andra som gått klart utbildningen och klarat alla nödvändiga prov hade Fredrik Cederlöw lätt att få jobb.
Vad innebär ditt jobb?
− Enkelt kan man säga att vi gör så att flygplanen blir säkra att flyga med. Vi inspekterar, lagar, servar och underhåller. Men vi inspekterar också, så att de inte går sönder. Vi kollar dem mycket tätare så att inget blir kasst, utan vi byter grejer innan de går sönder.
− Vi jobbar med militära flygplan, men jag är också utbildad på civila plan.
Fick lära sig helikopter
Inför Yrkes-VM fick Fredrik Cederlöw träna på att arbeta med en helikopter, vilket han inte är utbildad för. Anledningen är att det under tävlingen finns en helikopter i tävlingsmontern, eftersom det är för stort att ta in ett flygplan. Men det är stor skillnad att jobba med en helikopter än med ett flygplan, menar han.
− Grunderna är detsamma, men det funkar inte på samma sätt. Styrsystemen är helt olika. Men de byggs på liknande sätt med samma material och samma skruvar. Så man känner igen mycket, säger han.
Hur kommer det sig att du ville gå ett yrkesgymnasium?
− Jag har alltid tyckt om att pilla med grejer, att laga saker och se hur de fungerar. Och så tyckte jag det verkade tråkigt att sitta på ett kontor hela tiden, så jag ville göra något fysiskt.
Gott om jobb
Det pågår en generationsväxling inom flygteknikeryrket. Och 24-årige Fredrik Cederlöw tror att han kommer att fortsätta att arbeta med flygplan under en lång tid framöver. Jobb lär det finnas gott om – och utvecklingspotential.
− Jag kommer att vidareutbilda mig. Som flygtekniker kan jag motorer och skrov, som det heter, och till viss del el, men jag kan också utbilda mig till att hålla på mer med el.
− Det finns mycket att göra inom flygbranschen!
Tycker du att det är bra att gå en yrkesutbildning?
− Ja, det är jättebra! Du har ju ett jobb efter utbildningen, nästan garanterat, bara du sköter dig. Och det går inte att ersätta de jobben, så det kommer alltid att finnas jobb.
Avgörande kompetens
Caj Luoma är chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen. Han poängterar att det finns ett ökande behov av flygtekniker och håller med Fredrik Cederlöw om att den som klarar utbildningen i princip är garanterad jobb.
Men inte nog med det – flygteknikerna är avgörande för flyget.
– Tillgången till flygtekniker är av största betydelse för flygbranschen – inte minst då alla flygplan måste genomgå en teknisk kontroll innan de kan lyfta. Ingen flygbransch utan flygtekniker, med andra ord, säger Caj Luoma.
Eftersom behovet ökar så måste också antalet utbildningsplatser öka.
– Samtidigt behöver vi få fler som söker sig till den utbildningen och vi välkomnar därför såväl yrkesväxlare som ungdomar till flygbranschen. I det sammanhanget är Fredrik Cederlöw som, inte minst genom sina fina framgångar i WorldSkills Competition, en fantastisk förebild, säger Caj Luoma.