KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Vattenfall: Tydligt behov av kärnkraft – så får vi den på plats
Statliga Vattenfall ser ett stort behov av ny kärnkraft i Sverige, och tror också att det kommer byggas nya reaktorer inom överskådlig framtid. ”Man ska inte vara orolig för att vi bygger för mycket elproduktion”, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall, till TN.
Vattenfall är ett av de bolag som är intresserade av att bygga ny kärnkraft i Sverige. Som TN tidigare rapporterat håller de just nu på att utreda förutsättningarna för att bygga nya reaktorer på Väröhalvön vid Ringhals kärnkraftverk strax söder om Göteborg.
Vattenfall undersöker möjligheten att bygga ny kärnkraft i Sverige.
Studien inriktar sig på både små modulära och storskaliga reaktorer.
Sverige saknar egen reaktordesignskapacitet men samarbetar internationellt.
Statens engagemang anses nödvändigt för projektens genomförande.
Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall, ser ett stort behov av kärnkraft för att klara den gröna omställningen.
Både små modulära reaktorer (SMR) och storskaliga reaktorer utvärderas, där Vattenfall har en dialog med ett antal olika potentiella leverantörer.
Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall, berättar att utvärderingen hittills går som planerat.
– Vi är fortfarande i en tidig fas av projektet. Alla internationella nybyggnadsprojekt visar att det är viktigt att ha så mycket på plats tidigt som möjligt. Därför gör vi redan nu vissa platsförberedande åtgärder så som att köpa fastigheter på platsen, vi tittar på logistikstudier kopplade till den befintliga verksamheten och förbereder ansökningshandlingar för tillstånd, säger hon.
Kompetensen att designa kärnkraft finns inte kvar
På 70- och 80-talet var Sverige ett av världens främsta kärnkraftsländer med bolaget ASEA Atom som designade och byggde reaktorer. Idag finns inte kompetensen att bygga egna reaktorer kvar i Sverige, enligt Desirée Comstedt.
– Den har antingen gått in i andra industrier eller flyttat. Vattenfall kommer inte att utveckla en egen reaktordesign. Men det finns många andra bolag som är duktiga på att designa och ta fram reaktorkoncept, säger hon.
Sedan Mats Dillén presenterade regeringens utredning om finansieringen av framtidens kärnkraft har det pågått en diskussion om hur stort statens engagemang ska vara i kraftslagets utbyggnad. Utredningen föreslår att staten utfärdar lån som uppgår till 75 procent av byggkostnaden, samt avtalar om ett prissäkringsavtal som ger kärnkraftsbolaget ett förutbestämt pris på elen under 40 år.
Desirée Comstedt menar att det är nödvändigt med statligt engagemang om det ska byggas ny kärnkraft.
– Vi har inte sett ett enda exempel på ett nybyggnationsprojekt i världen där staten inte är engagerad på ett eller annat sätt, säger hon.
Hon menar att ingen storskalig elproduktion kan byggas utan något typ av statligt stöd på en ”energy only-marknad”, som Sverige har, där man endast får betalt för elen som produceras och inte för den kapacitet som tillhandahålls.
– Vilket typ av stöd som krävs ser olika ut för olika kraftslag, men något typ av stöd krävs för att få i gång utbyggnaden av storskalig produktion. Därför tycker vi att det är jätteviktigt att regeringen ser till att skapa den möjligheten både för vind-och kärnkraft, så att vi kan garantera våra industrier den fossilfria el som de behöver, säger hon.
Tror att det kommer byggas ny kärnkraft
Tidigare under hösten annonserade 14 storbanker och finansinstitut att de vill öka investeringarna i kärnkraftens utbyggnad. Desirée Comstedt ser det som en viktig signal.
– Det är otroligt positivt att det finns ett stort intresse av att vara med och investera i den här typen av projekt. Men vi är också ödmjuka och förstår att även om man gör den typen av uttalanden så kommer inte banker vilja vara med och investera till vilket pris som helst. Utan det kommer fortfarande behöva vara projekt som bär sig på kommersiella grunder, och därför behöver staten göra det attraktivt att investera, säger hon.
Tror du att kommer det byggas ut ny kärnkraft i Sverige inom överskådlig framtid?
– Ja, det tror jag absolut. Och vi ser ju väldigt tydligt att behovet av det finns. Vi är som sagt en väldigt stark kärnkraftsnation med mycket kompetens. Så det ska vi absolut ta vara på, säger Desirée Comstedt och fortsätter:
– Det är inte antingen eller, utan det kommer behövas all typ av elproduktion där den fungerar bäst och där det är lägst kostnad. Vi brukar ofta poängtera att man inte ska vara så orolig för att vi bygger för mycket elproduktion. Utan oron bör snarare vara att vi bygger för lite av allt.